Anaakım medya gazetecilik yapmıyor!

Anaakım medya gazetecilik yapmıyor!

TGS İstanbul Şubesi, 27 Mayıs'tan bu yana en az 59 basın emekçisinin işinden olduğunu, zorunlu izne gönderilen en az 14 basın emekçisinin ise durumunun belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

İSTANBUL - NTV Kültür Sanat Editörü Hasan Cömert, "Gezi olayları, anaakım medyanın aslında gazetecilik yapmadığını bizlere kanıtlamış oldu" dedi.

TGS İstanbul Şubesi Gezi direnişinin ardından son dönemde yaşanan ve halen süren işten atmalar ve istifalarla ilgili işten çıkartılan gazetecilerle birlikte TGS Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, istifa eden NTV Kültür Sanat Editörü Hasan Cömert ve Akşam gazetesi muhabiri Tuğçe Tatari'nin de katıldığı basın toplantısında toplantı salonuna "Baskıyı durdurun", "İşten atmalara son" ve "Sansür baskı kovulma hep aynı hava" dövizleri asıldı. 

Toplantıda ilk olarak konuşan TGS İstanbul Şube Başkanı Durmuş, 27 Mayıs'tan bu yana yalnızca sendikanın tespit edebildiği kadarıyla en az 59 basın emekçisinin işinden olduğunu, zorunlu izne gönderilen en az 14 basın emekçisinin ise durumunun belirsizliğini koruduğunu söyledi. 59 basın emekçisinin 22'si işten çıkarılırken, 37'sinin ise istifa etmek durumunda kaldığını belirten Durmuş, listeye her geçen gün yeni gazetecilerin isimlerin eklendiğini söyledi. Durmuş, "TMSF'nin el koymasının ardından hükümete yakın sermaye gruplarına satılan ve yayın çizgisi değiştirilen medya kuruluşlarında da işten atmalar sürüyor" dedi. Durmuş, bu istifaların ve işten atmaların büyük çoğunluğunun, Gezi Parkı direnişinde medya kuruluşlarının izlediği sansüre ve dezenformasyona dayalı yayın politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

Tweet attığı için işten atıldı

Basın emekçilerinin, AKP iktidarının ve işverenlerin baskısına, sansür ve dezenformasyona karşı gazetecilikleriyle direndiklerini ifade eden Durmuş, "Meslektaşlarımız halkın doğru haber alma hakkı için çabaladılar ve bunun bedelini işlerini kaybederek ödediler. Kiminin dergisi kapatıldı, kiminin televizyon programı kaldırıldı, kiminin yazısı, haberi sansürlendi. Twit attığı için işten atılan meslektaşlarımız oldu. Bir meslektaşımız, yalnızca çalıştığı işyerinin önünde eylem yapan protestoculardan birine selam verdiği için kovuldu" diye konuştu.

Gezi'ye sempati duyuyor kovun!

Durmuş'un ardından söz alan işten çıkartılan Akşam gazetesi muhabiri Tuğçe Tatari, işten çıkarılmadan 10 gün önce internet sitelerinden işten çıkartıldığı haberlerini duyduğunu söyledi. İşten çıkartılmasının tek nedeninin Gezi direnişine sempati duyması olduğunu dile getiren Tatari, "Beni işten çıkardıklarından sonra arkamdan 'bu militandır ondan çıkardık' diye söylemişler. Kimse benim ne olduğum ve sempati duyduklarım için beni yargılayamaz. Bunun tartışması bile doğru değildir" dedi. İstifa eden NTV Kültür Sanat Editörü Hasan Cömert ise, Gezi direnişi ile medyanın gerçek yüzünün açığa çıktığını söylerken, işten atılmasına ise hiç şaşırmadığını söyledi. Aslında bu tür toplumsal olayların bölgede sürekli yaşandığını ama ilk defa Gezi direnişi ile kendilerine bu kadar fazla yansıdığını belirten Cömert, "Kendimi kirlenmiş hissettim. Yıllardır bizlere habercilik ile ilgili bazı şeyler ezberletildi. Bizlerin birçok şeyi normal olarak görmemizi sağlamaya çalıştılar. Gezi olayları bunların normal olmadığını, anaakım medyanın aslında gazetecilik yapmadığını bizlere kanıtlamış oldu" dedi.

DİHA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.