Amed Emek ve Demokrasi Platformu: 'Lice, Cudi ve Akbelen'de yasal yollarla suç işleniyor'

Amed Emek ve Demokrasi Platformu: 'Lice, Cudi ve Akbelen'de yasal yollarla suç işleniyor'

Cudi ve Lice'deki orman yangınları ile Akbelen'deki ağaç kesimine karşı Amed Emek ve Demokrasi Platformu'ndan yapılan açıklamada, "Yaşam suçu işleniyor" denildi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Roboski Parkı'nda Lice'de ve Cudi'de süren yangınlara ve Akbelen'deki ağaç kesimine tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına DİSK, SES, ÖHD, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, TİP, ESP, Rosa Kadın Derneği, TMMOB, TTB, Eğitim Sen, KESK, Yeşil Sol Parti ile HDP katıldı. Platform adına basın metninin Kürtçesini Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okurken metnin Türkçesini ise Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Nurjiyan Yıldırım okudu.

'YASAL YOLLARLA SUÇ İŞLENİYOR'

Lice ilçesinde ve Cudi dağında farklı zamanlarda yangınlar çıktığını ve ilgili kurumlarca yangına gerekli müdahalenin yapılmadığını dile getiren Yıldırım, "Şırnak’ın Cudi bölgesindeki orman yangını ile ağaçlar ve bölgedeki tüm canlılar yok ediliyor. Yetkililer tarafından yangına müdahale edilmediği gibi müdahale etmek isteyen vatandaşlara da engel olunuyor. Bölgedeki doğa kıyımı, uzun yıllardır güvenlik bahanesiyle bir devlet politikası olarak devam ediyor. Bu nedenle bölgedeki tüm doğal kaynakların talanı gibi orman yangınlarına da meşruluk kazandırılarak yasal yollarla doğa ve yaşam suçları işleniyor" dedi.

'BÖLGEDEKİ ORMANLAR GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR İLE YOK EDİLİYOR'

Küresel ısınma, çevre kirliliği vb. nedenlerle ekolojik sistemin tehdit altında olduğuna dair aktivistlerin, çevre ve emek örgütlerinin tüm çağrı ve tepkilerine rağmen bir yandan Lice ve Cudi'de yaşanan orman yangınlarının diğer yandan ise Akbelen'de yaşanan ağaç kıyımının halkın nefes hakkını elinden aldığını vurgulayan Yıldırım, "Ülkenin batısındaki ormanlar rant için talan edilirken, bölgedeki ormanlar güvenlikçi politikalarla yok ediliyor" ifadelerini kullandı.

'DEVLET YURTTAŞLARIN KARŞISINDA SERMAYEDERLERİN YANINDA'

Müdahale edilmeyen ve gönüllü müdahale edilmesine de izin verilmeyen Cudi’deki yangında sadece ağaçların değil, canlıların da katledildiğini söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rant temelli politikalar nedeniyle Akbelen ormanında sermayedarların yanında, ormanı korumak isteyen yurttaşların karşısında duran devlet, bölgede ise şiddetten beslenen kesimlerin rant ve inkar politikalarına hizmet ederek tüm doğa suçlarını da ‘güvenlik’ gerekçesiyle meçhulleştirerek doğa suçları işlemeye devam etmektedir."

'FAİLLER YARGILANMALI'

Lice ve Cudi'de yaşanan orman yangınları başta olmak üzere bugüne kadar gerçekleşmiş yangınların nedenlerinin etkili bir şekilde soruşturulmasının ve faillerinin tespit edilerek hukuki sürecin başlatılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Doğanın, 'rant aracı' olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmelidir" diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.