Altıparmak: Yüksekova Haber’in engellenmesi açık bir sansür uygulamasıdır

Altıparmak: Yüksekova Haber’in engellenmesi açık bir sansür uygulamasıdır

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Yüksekova Haber ve 95 adresin TİB tarafından engellenmesini değerlendirdi.

YÜKSEKOVA HABER

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Yüksekova Haber ve 95 diğer adresin engellenmesinin açık bir sansür uygulaması olduğunu söyledi.

BUNUN HUKUKİ İSMİ "SANSÜR"DÜR

Söz konusu sitelerin tamamının özellikle Kürt sorununa ilişkin alternatif bilgi ve yorum yayınladığını belirten Altıparmak, “Şimdi bir görüş açısı tamamen susturulmuş oldu. Sansür tabirini kullanıyoruz çünkü bir haber değil geleceğe yönelik tüm yayın da engellenmiş oldu böylece. Bunun hukuktaki ismi “sansür”dür. Gerekçe suçların önlenmesi, kamu düzeninin sağlanması, yaşam hakkının korunması ama bunun neden gerekli olduğunu açıklayan hiçbir şey yok. Otomatik olarak bu yayınların tamamının bu anlamda tehdit oluşturduğunu kabul ediyor karar ki bu hukuka açıkça aykırı” dedi.

AÇIKÇA HUKUKA AYKIRI

“Bu yeni bir uygulama” diyen Altıparmak şöyle devam etti: “5651 Sayılı Yasanının 8/A hükmüne göre veriliyor. Bu hüküm, yürütmeye daha sonra hakim onayına sunulmak üzere erişim engelleme imkanı veriyor. Başbakanlık kararı almış, TİB'e yollamış, TİB uygulayıp 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvurmuş. O da gelen kararı aynen onaylamış. Bu karar sürecinde hangi haberin veya yorumun nasıl bir şekilde kamu düzenini tehlikeye düşürdüğüne dair tek bir kelime, açıklama yok. Açıkça hukuka aykırı.

GEREKİRSE AİHM’E TAŞIYACAĞIZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile birlikte Yüksekova Haber dahil 96 adresin engellenmesine itiraz ettiklerini belirten Altıparmak, “Hukuki gerekçelerimizi açıkladık. Eğer başvurumuz reddedilirse, konuyu AYM’ye de taşıyacağız. Zaten daha önce de bu engellemenin dayanağı olan 8/A hükmünü AYM’ye götürmüştük. Bunun yaratacağı riskleri de öngörmüştük, aynen çıkmış gözüküyor. Daha önce de söyledim Türkiye ilan edilmemiş bir olağanüstü hal rejimine geçmiş durumda. Bu rejimin İnternet ayağını da bu 8/A oluşturuyor. Daha bu tarz çok yasaklama geleceğini kolaylıkla öngörebiliriz. AYM olumsuz karar verirse konuyu AİHM’e taşıyacağız” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.