Almanya ile yeni üs krizi

Almanya ile yeni üs krizi

Türkiye, Alman vekillerin bu kez Konya'daki NATO üssünü ziyaret etmesine izin vermedi. NATO'nun ne tepki vereceği merak konusu.

Almanya’nın İncirlik Üssü’ndeki askerlerini çekmesinin ardından bu kez Konya’daki NATO Üssü konusunda benzer bir kriz yaşanıyor.

Türkiye’nin, üsteki Alman askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermediği açıklandı.

Açıklama, Almanya’da muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin savunma konularındaki sözcüsü Rainer Arnold’dan geldi. Arnold hükümeti, ziyaretin gerçekleşebilmesi için gerekli adımları atmaya çağırdı.

Milletvekillerinin Konya’daki Alman askerlerini 17 Temmuz’da ziyaret etmeleri bekleniyordu.

Der Spiegel dergisi ise Türkiye’nin yasak konusunda Alman Dışişleri’ni telefonla bilgilendirdiğini, Berlin’in iptal nedeniyle NATO nezdinde şikâyette bulunduğunu yazdı. Buna göre, yeni bir ziyaret tarihi de verilmiş değil.

Türkiye’yle Almanya arasında, Alman vekillerin İncirlik Üssü’nde IŞİD’le mücadele kapsamında görev yapan askerleri ziyaretine izin verilmemesi nedeniyle de gerginlik yaşanmıştı. Alman hükümeti bunun üzerine askerlerin İncirlik’ten çekilmesini 7 Haziran’da onaylamıştı. Askerler, Ürdün’deki Muvaffak Salti Hava Üssü’ne nakledilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.