Alman vakıftan Kürt dosyası

Alman vakıftan Kürt dosyası

Alman Berghof Vakfı, dünyanın farklı yerlerindeki çatışmaların kalıcı barışa dönüşmesi çabaları çerçevesinde bir Kürt dosyası yayınladı.

Almanya merkezli Berghof Vakfı'nın talebi üzerine Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi Üyesi Adem Uzun, "Türkiye'de Kürt sorunundaki gelişmeler ve çözüm çabaları" başlığı altında geniş bir dosya hazırladı.  Finansmanı ve dağıtımını vakfın üstlendiği dosyanın kapağında "Özgürlüğü yaşamak" sloganı dikkat çekiyor.

ANF'ye konuşan Adem Uzun, Kürtlere ilişkin böyle bir çalışma talebinin vakıftan geldiğini, bunu dağıtımı ve finansmanını vakfın üstlendiğini söyledi.

Belirli bazı bölgelerdeki ortakları ile geniş bir çalışma yürüten vakıf, kalıcı bir barışa ulaşmak ve çatışmaları dönüştürmek amacıyla, kar amacı gütmeyen hükümet bağımsız bir organizasyon olarak kendisini tanıtıyor. Vakıf kendi vizyonunu, "insanların barışçıl ilişkiler kurduğu, şiddetin siyasi ve sosyal bir değişim yöntemi ile aşıldığı bir dünya" olarak tanımlıyor. Vakfın çalışmalarını projelerine göre özellikle Almanya, İsviçre, Norveç Dışişleri Bakanlıkları finanse ediyor.

Vakfın çatışmalı bölgelerde barış ve müzakere çalışmaları için çaba harcadığını ifade eden Uzun, bu projenin nasıl başladığını şöyle anlattı:  "Bizimle de ilişkiye geçtiler. Benim Oslo sürecine katıldığımı da biliyordu.  Bana dediler ki, 'Berghof için Oslo sürecini ve PKK'deki değişimi anlatan bir çalışma yapamaz mısınız? Berghof olarak bunu her tarafa yaymak istiyoruz. Çünkü biz aynısını Afrika Ulusal Kongresi, Filistin Kurtuluş Örgütü, Tamiller, İrlanda, Bask ve Latin Amerika için de yaptık'. Ben de 'tamam' dedim. Tutuklanmadan önceki bir projeydi. Hazırlıklarına başladık ve ön taslağı onlara gönderdim. Sonra da tutuklandım. Proje uzun süre böyle kaldı. Cezaevinden çıkınca tekrar benimle ilişkiye geçtiler ve hem geçmiş olsun dileklerini ilettiler, hem de projeyi bitirmek istediklerini söylediler. Biz de projeyi gözden geçirerek kendilerine gönderdik, yayınladılar."

Adem Uzun, 6 Ekim 2012'de Paris'te diplomatik temasları kapsamında gerçekleştirdiği bir görüşme sırasında gözaltına alınarak tutuklanmış,  10 ay sonra 9 Ağustos 2013'te cezaevinden çıkmıştı.  Bu operasyonun Fransız servisler tarafından tertiplenen bir komplo olduğu, mahkeme tarafından da doğrulandı ve dava düştü.  Uzun, 2011 yılında ses kaydı ile sızdırılan Oslo görüşmelerine katılmıştı. Bu görüşmeler Türk devlet yetkilileri ile PKK arasında gerçekleşmiş, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Berghof Vakfı'nın yayınladığı dosya, 3 bina adet basıldı. Bugüne kadar yayınlanan dosyaların 11'incisi olma özelliğini taşıyor.  İngilizce yazılan ve dağıtımı ücretsiz yapılan dosyada kısaca Kürdistan tarihi, Kürtlerin gerçekliği, PKK tarihi, PKK'deki değişim ve dönüşümlerin nedenleri, Kürt hareketinin barıştaki ısrarı, barış önündeki engeller, Türk Devleti ve Avrupa Devletlerinin yaklaşımları anlatılırken, "nasıl bir barış?" sorusuna da cevap veriliyor.

Vakıf, bu dosya ile birlikte Kürtleri tanıtmak için bir dizi etkinlik de planlıyor. Bunlardan ilki 20 Haziran günü Londra'da gerçekleşti. Kürt sorununa ilişkin düzenlenen konferansa aralarında vekiller ve düşünce kuruluşu üyelerinin de olduğu çok sayıda kişi katılarak, sorunun çıkış nedenleri, bugün geldiği düzey ve çözüm yöntemlerini konuştu.

Adem Uzun, vakfın kendisinden daha geniş bir çalışma talebinde de bulunduğunu belirtti. Uzun, hazırlıklarına başladığı yeni çalışmanın, Rojava devrimi ve Mart 2013'te PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı yeni demokratik çözüm sürecini de içerecek şekilde genişletileceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum