Aliyev, Barzani'yi Bakü'de Kürdistan bayrağı ile karşıladı

Aliyev, Barzani'yi Bakü'de Kürdistan bayrağı ile karşıladı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, başkent Bakü'de Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'le görüştü. Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na IKBY, Irak ve Azerbaycan bayrakları asıldı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan'a gitti. Barzani, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Rûdaw'ın haberine göre, Aliyev’in resmi daveti üzerine başkent Bakü’ye giden Barzani'yi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov karşıladı. Ziyaret öncesinde Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na IKBY, Irak ve Azerbaycan bayrakları asıldı.  

BARZANİ VE ALİYEV CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA BİR ARAYA GELDİ

Neçirvan Barzani, havalimanındaki karşılamanın ardından Zuğurlu'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne giderek burada İlham Aliyev ile bir araya geldi. Baş başa görüşmeye geçmeden önce açıklama yapan Aliyev, Barzani'ye, "Münih'teki görüşmemizle ilgili çok güzel anılarım var” dedi. Barzani ise, "Davetiniz için çok teşekkür ediyorum. Burada bulunmaktan çok mutlu oldum” diye yanıt verdi. Ardından Aliyev, “İki günlük ziyaretinizde ortak noktalarımızı belirlemek için güzel görüşmeler yapacağız” diye konuştu.

Barzani ile Aliyev arasındaki basına kapalı görüşmede Azerbaycan ile Irak ve IKBY ilişkilerinin ele alınacağı, liderlerin çeşitli alanlarda karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesini de görüşeceği belirtildi. Bakü’deki Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi de Barzani’nin ziyaret sırasında Azerbaycanlı bakanlar ile görüşmelerde bulunacağını aktardı.

Barzani’ye Bakü ziyaretinde Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Kürdistan Bölgesi Başkanı Kıdemli Danışmanı Felah Mustafa, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Sekreteri Sami Erguşi, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Dış İlişkiler Müdürü Niyaz Salih eşlik ediyor.

FUAT OKTAY DA AZERBAYCAN'DA: 'ALİYEV'İN BİR TEKLİFİ OLDU'

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay da beraberindeki komisyon üyesi milletvekilleri ile birlikte Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunuyor. Dün Azerbaycan Devlet Bakanı İlham Aliyev ile görüşen Fuat Oktay ve beraberindeki heyet, bugün Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarı ile Türkiye ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Oktay, ziyaret sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Ali Asadov'la kapsamlı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve parlamenter diplomasinin önünü daha da açmak için Bakü'de bulunduklarını belirten Oktay, "Tüm alanlardaki işbirliklerini daha öteye götürmek istiyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında işbirliklerimizi sadece hükümetler arası değil parlamentolar arası düzeyde de ileri götürmek adına kurumsallaştırmayla ilgili Sayın Aliyev'in teklifi oldu. Bu teklifi hemen uygulamaya geçirelim istiyoruz. Dış ilişkiler komisyonlarının da Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde periyodik olarak bir araya gelmelerini sağlayacağız. Türk devletleri arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesiyle alakalı elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. İnşallah çok daha ileri boyuta gelecektir" ifadelerini kullandı.

KÜRDİSTAN BAYRAĞI, 2013 VE 2017'DE TÜRKİYE'DE DE GÖNDERE ÇEKİLMİŞTİ

Neçirvan Barzani'nin geldiği Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda Azerbaycan, Irak ve Kürdistan bayraklarının yan yana göndere çekildiği görüntüler kameralara yansırken, Deutsche Welle (DW) Türkçe'den Felat Bozarslan'ın aktardığına göre, Kürdistan bayrağı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin Türkiye’ye yaptığı ziyaretler ve Türkiye’den bölgeye yapılan ziyaretlerde de resmen kullanılıyor.

Buna göre, çözüm sürecinin başlatıldığı 2013 yılında IKBY Başkanı Mesud Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakır’a davet edilmiş, kentte düzenlenen açık hava toplantısında da Kürdistan bayrakları göndere asılmıştı. Mesud Barzani’nin 2017 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında da Kürdistan Bayrağı Ankara Esenboğa ve İstanbul Atatürk Havalimanları’nda göndere çekilmişti.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.