Ali Babacan: Kürt sorununun çözümü kolay, önemli olan sorunun varlığını kabul etmek

Yüksekova ziyaretinde sorularımızı yanıtlayan Babacan, "Kürt sorununun çözümü inanın kolay. Önemli olan sorunun olduğunu kabul etmek. Şuanki iktidarın sorunu ne, şuanki iktidar ne yapıyor, 'Kürt sorunu yoktur' diyor" dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan dün partisinin Hakkari 1. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Babacan ve beraberindekiler bugün ise Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde esnaf ziyaretlerinde bulundu.

“ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞSZİLİK”

Yüksekova ziyareti sırasında Yüksekova Haber Portalı muhabiri Ömer Oğuz’a açıklamalarda bulundu. Ülkenin en önemli probleminin işsizlik ve aynı zamanda yoksulluk olduğunu belirten Babacan, "İşi olan çalışan vatandaşlarımız da gelirleriyle geçinemiyorlar. Problemler çok. Özellikle sosyal desteklere, sosyal yardımlara ulaşmak konusunda vatandaşlarımızın büyük sorunları var, elektirikle ilgili sorunları var. Hakkarimiz iki ülkeye sınırlı olan bir il ve bu ticaret rahat olmayınca, ticaret serbest olmayınca bunu getirdiği ekonomik dar boğaz var. Bu program son derece bizim için faydalı oldu. Vatandaşlarımıza ulaşmak için ilk ağızdan dertleri sorunları dinlemek için çok faydalı oldu.” 

“REKOR BİR SÜRE”

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçime girme yeterliliğine sahip partiler arasına Deva Partisi'ni de almış olmasıyla ilgili soruyu cevaplayan Babacan, "Evet çok şükür partimizin kurulmasıyla seçime girmeye hak kazanması arasındaki süre rekor bir süre. Şimdiye kadar bu kadar hızlı bir şekilde kurulduktan sonra seçime girebilen bir parti olmamıştı. Bunun için gerçekten mutluyuz. Bu kadar kısa bir zamanda Türkiye’nin dört bir yanından teşkilatlanabilmek ve sıfırdan teşkilat kurmak çok önemli. Biz biliyorsunuz kapatılan bir partinin hazır bir teşkilatının üzerine konuşlanmadık. Yada bir parti ikiye bölündü de biz hazır o teşkilatını yarısını alıp da yola da çıkmadık. Sıfırdan oluşturuyoruz. Buna rağmen sıfırdan kurmamıza rağmen Türkiye’nin dört bir yanında gayet güzel ve başarlı arkadaşlarımızla tanışıyoruz, görüşüyoruz. Şuana kadar 81 ilinde de il başkanlarımızı atadık, görevlerinin başında. Hızlı bir şekilde örgütleniyoruz Tükiye’nin dört bir yanında.”

“PARTİ KAPATILMASINA KARŞIYIZ”

HDP'ye yönelik kapatma davasına da değinen Ali Babacan, “Biz biliyorsunuz prensip olarak parti kapatılmasına karşıyız. Varsa şahısların tek tek suç unsuru taşıyacak, eylemlerin, söylemleri bunlar münferiden dava konusu olabilir ama bu davaların da bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından yürütülmesi lazım. Siyasi bir etki altında yargının çalışmaması lazım. Biz siyasi partilerin tüzel kişilik olarak cezalandırılmasına karşıyız. Bu duruşumuz hiç değişmedi. 2001’de ben siyasete girdim. O gün de bunları söylüyordum. Bugün de bunları söylüyorum. Ama çizgisini değiştirenler var biliyorsunuz. Eskiden kendi partileriyle ilgili kapatma söz konusuyken parti kapatmasına karşı olup, bugün dönüp başka partilerinin kapatılmasına önünü açan, destek verenler var. Bu soruları onara sormak lazım. Bizim sesimiz hiç değişmedi. 2001’de partilerin kapatılmasın karşıydım. Ak Parti dahil bugün de partilerin kapatılmasına biz karşıyız.” 

“HAKKARİ'YE GİRİŞTEKİ KARŞILAMA BİZİM İÇİN ÇOK ÖZELDİ”

Hakkari'ye ilk defa geldiklerini söyleyen Babacan şöyle devam ett:

“Çoğu arkadaşlarımız da ilk defa geldi. Gerçekten tabiat harikası bir il her ilçenin birbirinden farklı güzellikleri var. Sınır ili olmak eğer sınırlar kapalıysa dezavantaj olur. Bir anlamda ülkeler ile ilişler düzeldiğinde ki bizim amacımız dış politikada dostlarımızın sayısını çoğaltmak, düşmanların sayısını azaltmak. Diplomasiyi, siyasiyi ve ticareti artırmak var. Dış politikamızda barış var, huzur var çözümlerin parçası olmak var. Sorunların parçası yok. Özellikle sınır illerimiz dış politikayla çok alakalı dış politikaların durumu sınır illerimizin ekonomik kaderini belirliyor. Bunları topyekun ele aldığımızda inşallah Hakkari’nin yolu açık önü açık olacak. Bu güzel ilimiz tabiat harikası olan ilimiz aynı zamanda misafirperver ilimiz ki şimdiye kadar pek çok ille gittik. Hakkari’ye girişteki karşılamamız gerçekten çok özeldi. Gittiğimiz her yer kapsını gönlünü açıyor. Yüksekova, Şemdinli gittiğimiz her yer bize kalbini açtı.” 

“KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KOLAY”

"İktidar olmanız durumunda Kürt sorununun çözümü için çaba harcar mısınız" yönündeki soruya cevap veren Babacan, "Kürt sorununun çözümü inanın kolay. Önemli olan sorunun olduğunu kabul etmek. Şuanki iktidarın sorunu ne, şuanki iktidar ne yapıyor, 'Kürt sorunu yoktur' diyor. Kürt sorunu yoktur deyince çözüme başlamıyor. Önce bir sorunun varlığını kabul etmek lazım ondan sonra da ne yapılacak lazımsa adımları hızlıca bir şekilde atmak lazım. Kaldı ki bizim parti programımız bu konuda çok net ve çok açıktır” dedi.

Ali Babacan ve beraberindekiler Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç’ı makamında ziyaret ederek daha sonra çarşı esnaflarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum