Ali Ağaoğlu: Hava günlük güneşlik değil

Ali Ağaoğlu: Hava günlük güneşlik değil

Ali Ağaoğlu, döviz kuru ve faizler yükselirken Türkiye'deki tüm sektörlerde durgunluk yaşandığını söyledi. "Hava günlük güneşlik değil, hem de hiçbir sektör için" diyen Ağaoğlu, aktiflerini satarak borç azaltacaklarını açıkladı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’de bütün sektörlerde durgunluk yaşandığını söyledi.

İstanbul Finans Merkezi inşaatının planlanandan uzun sürmesinin kendilerini zora soktuğunu belirten Ağaoğlu, aktiflerin yüzde 4-5’ini satarak borçlarını azaltacaklarını açıkladı.

Bloomberg’e verdiği söyleşide “Hava günlük güneşlik değil, hem de hiçbir sektör için” diyen Ağaoğlu. faiz ve döviz kurlarının arttığı bir ortamda hemen hemen bütün sektörlerde durgunluk gözlemlediğini söyledi. Ağaoğlu, inşaat sektörü için de durumun farklı olmadığını belirtti.

‘REYTİNGİ YÜKSEK BİR KİŞİ OLDUĞUM İÇİN’

“Reytingi yüksek bir kişi olduğum için inşaat sektöründeki durgunluktan en çok etkilenenlerden biri olduğum yönünde söylentiler çıkıyor” diyen Ağaoğlu bu iddiaları yalanladı. Ali ağaoğlu, “Banka borçlarımızla kıyasladığımızda varlıklarımız çok daha yüksek. Satışların durgunlaştığı bu dönemden en güçlü çıkacak şirketlerden biriyiz. Biraz fedakarlık yaparak bu dönemi geride bırakacağız.”

Ağaoğlu, fedakarlık derken fiyat indirererek varlık satışı yapmayı kastediyor. Grubun toplam banka borçlarının aktiflere oranının yüzde 9,4 seviyesinde olduğunu kaydeden Ağaoğlu, 2018 sonunda bu oranı yarıya indirmeyi amaçladıklarını, bu çerçevede aktiflerde yüzde 4-5 oranında satış planladıklarını belirtti.

‘İSTANBUL FİNANS MERKEZİ YÜZÜNDEN’

Ağaoğlu stratejik ortaklıklara da sıcak baktığını açıkladı. Banka borçlarının İstanbul Finans Merkezi’nin planlanandan uzun sürmesi nedeniyle oluştuğunu öne süren ve projeye şu ana kadar 400 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Ağaoğlu, şu bilgileri verdi:

“İki kez projeye yabancı ortak alma girişimimiz oldu. Biri Rus uçağının düşürülmesine, biri de Katar krizinin patladığı döneme denk geldi. Ancak hala stratejik ortak alma fikrine sıcak bakıyoruz.”

2016’ya kadar bilançolarında banka kredilerinin sıfır olduğunu kaydeden Ağaoğlu, finans merkezi nedeniyle borçlanmaya gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ağaoğlu, “İlk 3-4 yıl özkaynak yatırımı yaptık. Toplam 400 milyon dolarlık yatırımın sadece 110 milyon dolarlık kısmını banka kredisi olarak kullandık. 2016 ve 2017 yıllarında kullandığımız bu kredinin faiz yükünü taşımamak için tamamını kapattık” dedi.

KONUT SATIŞLARI NE ALEMDE

2015’te yüzde 20’ye yaklaşan konut fiyat artışları Nisan ayı itibariyle yüzde 10’lar seviyesine indi. Konut sektörünün motoru olan İstanbul’da ise yavaşlama çok daha şiddetli. İstanbul’da yıllık fiyat artışı hızı Nisan sonunda yüzde 3,80 düzeyinde gerçekleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum