AKP'li vekillerden açılım

AKP'li vekillerden açılım

AKP ‘den 2 Milletvekili "Demokratik açılımı"‘ yöre halkına anlatmak için Hakkâri’ye geldi. Milletvekillerin'den sıcak açıklamalar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de dün yapılan görüşmelerin ardından genel merkez tarafından görevlendirilen milletvekilleri Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Hakkâri’ye de iki milletvekili görevlendirdi. AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve beraberindeki AKP Hakkâri Milletvekili Abdulmuttalip Özbek, Hakkâri’ye ayak basar basmaz AKP il binasında basın toplantısı düzenleyerek , ‘demokratik açılımı ‘ anlattı.

Batman Milletvekili Ekmen,” 2002’den bu yana yaptıklarımıza bakıldığı zaman Hakkâri’de ilk etapta göze çarpan değişim şüphesiz OHAL’in artık yaşanmıyor olması. Demokratik açılım her ne kadar 4-5 aydır gündeme gelse Türkiye gündeminde tartışılıyor olsa da aslında AK Parti’nin kurulduğu günden bu yana programına koyduğu, hükümet programına yazdığı ve faaliyetleriyle sürekli olarak devam ettirdiği bir süreçtir.”dedi.

31936

Dün TBMM Genel kurulunda tartışılan ‘Demokratik açılımı’ yöre halkıyla paylaşmak için Hakkari’ye gelen AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Hakkari Milletvekili Abdulmuttalip Özbek ve AKP Hakkari il Başkanı Mehmet Ertuş’u da yanına alarak ‘Demokratik açılımla’ ilgili neler yapılacağı konusunda açıklamalarda bulundu. AKP il parti binasında basın toplantısı yapan Batman Milletvekili Ekmen,

“Cumhuriyet tarihi incelediğimiz zaman sadece Kürtlerin, sadece Doğu ve Güneydoğuda yaşayan insanlarımızın değil, değişik inanç gruplarının, azınlık unsurlarının da demokratik haklarından sorunlar yaşadığını belirtti. Ekmen: “AK Partinin kuruluş bildirgesinde programımıza bakıldığı zaman bu bölgede yaşanan sorunun ister Güneydoğu sorunu, ister Terör sorunu, ister Kürt sorunu olarak adlandırılsın. Ancak sonuçta bir sorunun var olduğu ve sorunun da özünün Türkiye’de tek tip vatandaş yaratma gayretinin ve buna bağlı politikaların hatasının sonucu ortaya çıktığı ve Türkiye’nin demokratikleşerek, sivilleşerek ve dün İçişleri bakanımızın da bir defa seslendirdiği şekilde herkese daha fazla özgürlük verilerek. Bu sorunun ve diğer sorunun çözme kabiliyetinin bulunduğunu dile getirmişti”dedi. 

 KÖYLERE KÜRTÇE İSİM HAKKI GERİ VERİLECEK

31933Ekmen sözlerini şöyle sürdürdü:”Ama bugün TBMM’de büyük bir olgunlukla Kürt meselesi tartışılabiliyor. DTP’den AKP’ye kadar, MHP’den CHP’ye kadar bütün partiler çıkıp özgür bir ortamda bu konuyu enine boyuna tartışabiliyor. Kayılarını dile getirebiliyorlar, beklenti ve ümitlerini dile getirebiliyorlar. Artık Kürdü tehdit olarak değil, Türkiye Cumhuriyetinin 72 milyon gibi onurlu bir vatandaşı olarak gören bir anlayışla bütün sorunlar TBMM’de tartışılıyor. Yakın bir zamanda evimizde yasak olduğu, Gülistan ve Şiwanın kasetlerini taşıdığımız günleri hatırlayın. Sokakta Kürtçe konuştuğu için başına gelmedik vatandaşımızın halini hatırlayın. Gözaltında kayıpları, faali meçhulleri, işkenceleri, köy boşaltmaları ve yaşanan onlarca sıkıntıyı hatırlayın ve bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı çıkıp ‘Kürtler de benim onurlu ve özgür birer kardeşimdir. Anayasal vatandaşlık temelinde bütün sorunlarını masaya yatırırız’ demesini gördük. Şüphesiz Kürtçe köy isimlerinin vatandaşlara iade edilmesini tartışmaktayız. Üniversitelerde Kürtçenin seçmeli ders olarak konulmasını konuşabilmekteyiz. Seçim bölgelerinde siyasetçilerin Kürtçe propaganda yapabilmelerini konuşabilmekteyiz.

DERSİM İSYANI TÜRKİYENİN YÜZ KARASI  

Dünkü Meclis genel kurulunda AK Partinin nasıl hıyanetle, vatanı bölmekte suçlandığını gördünüz. Fakat bu suçlamayı yapanlar Türkiye’nin bir yüz karası olan Dersim isyanını örnek vererek bu sorunu aynı mantıkla, insanları yok sayarak, imha ederek, inkar ederek adeta bereleri insan kanına boyatarak böyle çözeriz diyen ve insanlıktan nasibini almamış insanları gördünüz. Hakkârili hemşerilerimiz bu sürece sahip çıkacaklar. Kürtler ve Türkler et ve tırnak gibi kardeştir. Biz et ve tırnağı birbirinden ayırarak bu işi kaynaştıramayız. Bu işin çözümünde sadece şehit cenazeleri, gençlerin cenazeleri evlerine gelmeyecek, ekonomik olarak Hakkâri’nin birçok sorununu daha rahat şekilde çözülecektir. Biz İran, Irak la Hakkari ve Şırnak’ı birleştireceğiz. Kürtlerin yüzü Ankara’ya dönüktür ve Kürtler Türkiye Cumhuriyetinin birlik, beraberlik ve bütünlüğü içerisinde geleceğe katkı yapma arzusu içindedir. CHP’liler bu sorunu tartışmasını tahammül edemiyorlar. 1989 da kendileri bu koduna rapor hazırlamışlar. CHP’nin mantığı bu bölgede bunca yıldır yaşayan sıkıntıların mantığıdır“ diye konuştu.

31934

31935

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.