AKP medyası dört koldan HDP'ye saldırıyor

AKP medyası dört koldan HDP'ye saldırıyor

RTÜK üyesinin hazırladığı rapora göre, AKP'ye yakın 8 TV kanalı son bir hafta da 7 saat boyunca HDP'yi hedef alan yayınlar yaptı.

ANKARA - RTÜK üyesi Ersin Öngel'in hazırladığı yayın raporu çarpıcı veriler ortaya koydu. Söz konusu rapora göre, 4-13 Mayıs tarihleri arasında (Son bir haftada) AKP'ye yakın A Haber, ATV, Kanal 24, Beyaz Tv, Ülke Tv, TGRT, Kanal 7, Show gibi 8 TV kanalında HDP'ye 77 dakika yer verilirken, buna karşın aynı kanallarda 152 haber ile 415 dakika yani toplamda 7 saat boyunca HDP'yi hedef alan yayın gerçekleştirildi. Buna göre söz konusu kanallarda, son bir haftada HDP'nin hiçbir etkinliği canlı verilmedi. 

HDP karşıtlığı için inanılmaz yarış

Rapora göre, yayınlarda HDP din karşıtı gösterilerek, "Domuz eti yedi", "Diasporanın Demirtaş'ı", "Diyaneti yuhlattı", "HDP Hadis-i Şerif'e hakaret etti" şeklinde gerçek dışı haberler üzerinden nefret dili kullanıldı. Raporda, HDP'yi en fazla hedef alan haberler A Haber, TGRT ve Kanal 24 gibi kanallarda yayınlandı. A Haber TV bültenlerinde 8 günde sadece 2 olumlu habere yer verirken, suçlama/karalama içerikli toplam 78,5 dakika süren 35 haber yayınladı. Yine rapora göre HDP mitinglerin başladığı 4 Mayıs'tan bu yana Kanal 24 hiçbir miting haberine yer vermezken, buna karşın bültenlerinde HDP aleyhinde 127 dakika süren 22 haber yayınladı. 

TRT 40 günde AKP için 75 saat yayın yaptı

Vatandaşların vergisi ile yayın yayan devletin kanalı TRT Haber ise, 1 Nisan-11 Mayıs tarihlerinde Davutoğlu'nun etkinliklerini 29 saat canlı yayınlarken, haber bültenlerinde Davutoğlu'na 11 saat yer verdi. Rapora göre, aynı kanal Cumhurbaşkanlığının seçim etkinliklerini de 21,5 saat canlı yayınlarken, Erdoğan haberlerine haber bültenlerinde 13,5 saat yer verdi. Böylece TRT Haber, Erdoğan ve Davutoğlu'nun AKP için yaptığı etkinlikleri 40,5 saat canlı yayınladı, haber bültenlerinde ise 24,5 saat yer verdi. Böylece TRT Haber 40 gün içinde AKP etkinlikleri için 75 saat yayın yaptı. 

Buna karşılık 40 günlük süre içinde TRT Haber, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın etkinliklerini 1,5 saat yayınlarken, haber bültenlerinde de ise HDP'ye sadece 2 saatlik yer verildi. 

Erdoğan çalıyor medya oynuyor

Aynı rapora göre, Erdoğan'ın AKP'ye 400 vekil istediği ve diğer siyasi partileri eleştirdiği programlarının istatistiği de dikkat çekiyor. Buna göre Erdoğan, bu amaçla 1 Ocak 12 Mayıs tarihleri arasında toplam da 65 etkinliğe katıldı. Erdoğan, katıldığı açılış ve toplantıda ağırlıklı olarak HDP'yi hedef aldı, ağır suçlamalarda bulundu. "Cami duvarına pislediler", "Belediyelerinin olduğu yerler pislikten geçilmiyor", "Terör örgütünün desteklediği malum parti", "Taksim'i Kâbe olarak gösterenlere 7 Haziran'da millet Kâbe'yi gösterecektir" "Diyaneti kaldıracaklarını söylüyorlar. Bunlar şaklaban" gibi ifadeler kullandı. 

Raporda yer alan değerlendirmede ise şu görüşlere yer verildi: 

"Erdoğan ve Davtoğlu'nun AKP adına yürüttüğü propaganda kampanyası diğer partilerin kat be kat üstünde seyrediyor. Bütün imkan ve olanaklar iktidar partisince kullanılıyor. TRT başta olmak üzere yayınların büyük çoğunluğunun Erdoğan-Davutoğlu ve AKP sözcülerine süre ayırması, özellikle yayınlarda siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlanması konusunda ciddi ayrımcılığa ve eşitsizliğe neden olmaktadır. Yayınlardaki eşitsizlik ve tek yanlı, çoğu hakaret içerikli yayınlarla ilgili olarak RTÜK Başkanlığı'na yapmış olduğum başvurular, ilgili kanalların ceza alma olasılığından kaynaklı olarak bilinçli bir biçimde bekletiliyor ve üst kurul gündemine getirilmiyor. RTÜK'ün denetim görevini tam yapmaması seçim döneminde yayın ihlallerinin artmasına zemin sunuyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.