Akın: Enerji zamları asgari ücret artışının yüzde 43'ünü 1 ayda eritti

Akın: Enerji zamları asgari ücret artışının yüzde 43'ünü 1 ayda eritti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Eşi işsiz olan iki çocuk sahibi bir asgari ücretli vatandaşımızın bu ay alacağı bin 293 lira tutarındaki artışın neredeyse yarısı şimdiden buharlaştı" dedi.

Asgari ücrete yapılan zammın henüz çalışanların cebine girmeden eridiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın "Enerjiye yapılan zamlardan kaynaklı ödenecek tutar, ücret artışının yüzde 43’ünü şimdiden eritti. Bu, yalnızca enerji faturalarının yansıması. Gıda enflasyonuyla birlikte ücret artışı ilk aydan pula dönüşmüş durumda” dedi.

Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretle geçinenlerin zamlardan nasıl etkilendiğine dikkat çekti. Akın’ın açıklaması şöyle:

MAAŞIN BÜYÜK BÖLÜMÜ GİTTİ: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Aralık 2021 tarihinde, 2022 yılı asgari ücretini 4 bin 253 lira olarak açıklamıştı. Asgari ücretin açıklandığı tarihten bu yana enerji faturalarına art arda gelen zamlar, vatandaşların maaşlarının henüz cebe girmeden erimeye başlamasına neden oldu. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar, 2022 yılı için belirlenen yeni ücreti ilk kez önümüzdeki hafta almaya başlayacak ancak ücretin açıklanmasının üzerinden geçen yaklaşık 45 gün içinde gelen zamlar, maaşın büyük bir bölümünü daha ilk aydan götürdü.

ORTALAMA ELEKTRİK FATURASI 160 LİRA ARTTI: Asgari ücretin açıklanmasından 15 gün sonra elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. İktidarın kademeli tarifeyi zam aracına dönüştürmesi nedeniyle dört kişilik bir hanenin ortalama tüketiminin çok altında ilk kademe belirlendi. İlk kademeye yüzde 52, ikinci kademeye ise yüzde 127 oranında zam yapıldı. Buna göre asgari tüketim olan 230 kilovatsaat tüketimin faturaya yansıması 210 liradan 370 liraya yükseldi. Buna göre elektriğe yapılan zammın farkı 160 liraya çıktı.

DOĞAL GAZ FATURALARI 185 LİRA ARTTI: Enerji faturalarına yapılan bir diğer zam da doğal gazda oldu. Asgari ücretin açıklanmasından 15 gün sonra yeni yılla birlikte konutlarda doğal gaz tarifesine de yüzde 25 oranında zam yapıldı. Hava sıcaklığının sıfır derecenin üzerine çıkmadığı kış aylarında ortalama 100 metrekare büyüklüğündeki bir evin 21 ila 22 derece sıcaklıkta olması için günde 10 ila 11,5 metreküp doğal gaz harcaması gerekiyor. Ankara’da 300-350 metreküp doğal gazın faturaya yansıması 630 lira ila 735 lira olurken yapılan son zamla 300 metreküpün faturaya yansıması 790 lira, 350 metreküpün faturaya yansıması ise 980 liraya çıkıyor. Buna göre doğal gaza yapılan zammın farkı da ısınma amacıyla yapılan asgari tüketimde 160 lira ile 185 lira arasına çıktı.

BİR DEPO BENZİNİN MALİYETİ 200 LİRA ARTTI: Asgari ücretin açıklandığı 16 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da bir litre benzinin fiyatı 10 lira 40 kuruş, bir litre motorinin fiyatı 10 lira 38 kuruş, bir litre LPG otogazın fiyatı ise 8 lira 23 kuruştu. Döviz kurunun düşmesine karşın akaryakıt ürünlerine art arda yapılan zamların ardından bir litre benzinin fiyatı, yüzde 35 artarak 14 lira 12 kuruşa çıktı. Bir litre motorinin fiyatı ise yüzde 38 oranında artarak 14 lira 36 kuruşa yükselirken bir litre LPG otogazın fiyatı da yüzde 13,5 oranında artarak 9 lira 34 kuruşa çıktı. Buna göre bir depo benzinin maliyeti son 45 günde yaklaşık 186 lira, bir depo motorinin maliyeti yaklaşık 200 lira, bir depo LPG otogazın maliyeti de 55 lira arttı.

TOPLAM FATURA FARKI 565 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR: Eşi çalışmayan ve iki çocuk sahibi bir asgari ücretli çalışanın 2022 yılında alacağı ücrette net bin 293 lira tutarında artış yaşandı. Asgari ücretin açıklandığı 16 Aralık 2021 tarihinden bu yana geçen yaklaşık 45 günlük süreçte yalnızca enerji faturalarına yapılan zamların farkı ise toplamda 565 liraya kadar çıkıyor. Buna göre; asgari ücretteki artışın yüzde 43,6’sına denk gelen oranı, temel bir hak olan enerji faturalarına yapılan zamların farkının ödenmesiyle vatandaşın cebine girmeden erimiş oldu.

ÜCRET ARTIŞI PULA DÖNDÜ: İktidar sözcülerinin ‘Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyerek açıkladığı asgari ücret artışı, daha ilk aydan enerji faturalarındaki zamlarla neredeyse yarı yarıya eridi. Elektrikte asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaat harcayan, doğal gazda ısınma amaçlı ayda 300-350 metreküp tüketen ve ayda bir depo akaryakıt alan bir kişi, asgari ücretin açıklandığı tarihten bu yana yapılan zamlar nedeniyle artık faturalara 565 lira daha fazla vermek zorunda. Eşi işsiz olan iki çocuk sahibi bir asgari ücretli vatandaşımızın bu ay alacağı bin 293 lira tutarındaki artışın neredeyse yarısı şimdiden buharlaştı. 45 günde enerjiye yapılan zamlardan kaynaklı ödenecek tutar, ücret artışının yüzde 43’ünü şimdiden eritti. Bu, yalnızca enerji faturalarının yansıması. Gıda enflasyonuyla birlikte ücret artışı ilk aydan pula dönüşmüş durumda. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.