AİHM: HDP’li milletvekillerinin tutuklanması siyasi

AİHM: HDP’li milletvekillerinin tutuklanması siyasi

AİHM, 13 HDP milletvekilinin siyasi amaçlarla ve haksız şekilde tutuklandığına hükmetti. Avukat Demir: “Siyasetçiler derhal serbest bırakılmalı.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekiliyken tutuklananların başvurusuyla ilgili kararını bugün açıkladı.

13 HDP’li milletvekilinin haksız olarak tutuklandıklarına, tutukluluğun haksız olarak devam ettirildiğine, ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda ayrıca, Selahattin Demirtaş kararında da olduğu gibi, tutuklanmalarının siyasi saikle olduğuna ve 18. Maddenin ihlal edildiğine hükmetti.

Başvuruda haklarında karar alınan siyasetçiler şöyle: Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik ve Leyla Birlik.

Hepsi 1 Kasım 2015 seçiminde seçilerek Meclis’e girmişti, 12’si 4 Kasım 2016’daki operasyonla, biri 2017’de tutuklandı.

“Derhal serbest bırakılmalılar”

Avukat Ramazan Demir bianet’e yaptığı açıklamada, bu kararın, HDP’li milletvekillerinin iktidarın talimatı doğrultusunda siyasi saikle tutuklandıkları anlamına geldiğini söyledi.

Demir, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili kararların ardından Türkiye’nin 3. kez 18. maddeden mahkum edildiğini belirtti:

“AİHM’in bu kararıyla 4 Kasım 2016 operasyonu çökmüş oldu, hukuken de siyasi amaçlarla yapıldığı ortaya kondu. Kararda, siyasetçilerin seçim meydanlarındaki konuşmalarının ve diğer suçlama konusu olan tüm beyanlarının, ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtiliyor.”

Türkiye’nin bugün açıklanan karara itiraz hakkının bulunduğunu ekleyen Demir, “Dosya AİHM Büyük Daire’ye taşınsa da, mahkeme Demirtaş kararında tüm ilkeleri belirlemişti, o sebeple kararda değişiklik olmaz” dedi.

Ramazan Demir bu kararın ardından, haklarında yargılama devam eden tüm milletvekillerinin derhal tahliye edilmesi ve haklarındaki tüm suçlamaların tek tek düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, tutuklu yargılandıkları dava dosyalarında suçlama konusu yapılan bazı beyanlarının Kobani davasında da yer aldığını, bu sebeple suçlamaların o davada da düşürülmesi gerektiğini ekledi.

Seçilme hakları da ihlal edildi

İç hukuktaki itirazları reddedilince, siyasi demeçleri sebebiyle tutuklandıkları gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu.

Başvurularında, makul şüphe olmaksızın ve Parlamento üyesi olmalarına rağmen haksız şekilde tutuklandıklarını belirttiler.

AİHM kararını bugün açıkladı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. Maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Ayrıca AİHS’nin özgürlük ve güvenlik hakkının düzenlediği 5. Maddesindeki gerekçeli tutukluluk, makul sürede yargılama ve dosyaya erişim haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM ayrıca seçme ve seçilme haklarının da ihlal edildiğini açıkladı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.