Ağır yaralı Safalı 300 km dolaştırıldı: Ya doktor yok ya teçhizat

Ağır yaralı Safalı 300 km dolaştırıldı: Ya doktor yok ya teçhizat

Dün ikisi Barış Annesi üç kişinin yaşamını yitirdiği kazada ağır yaralanan Av. Erdal Safalı'nın hastane hastane dolaştırılmasına tepki gösteren Hakkari Baro Başkanı Ergun Canan, "Bir dakikanın bile hayati önemi varken, neden bunca bekletildi?" diye sordu.

Hakkari'den Yüksekova'ya dönüşte dün öğlen saatlerinde kaza geçiren Barış Anneleri Adalet Safalı, Perişan Akçelik ve Akçelik'in oğlu Cihan Akçelik hayatını kaybederken Avukat Erdal Safalı ise ağır yaralandı. Kazada Avukat Erdal Safalı'nın vücudunda çok sayıda ağır kırık oluştu ve kazada beyin kanaması geçirdi.

Ağır yaralı avukat 300 km dolaştırıldı

Ağır yaralanan Avukat Erdal Safalı, ilkin amblulansla yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Safalı, birkaç saat sonra buradan yaklaşık 78 kilometre uzaklıktaki Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürülerek yoğun bakım ünitesine alındı.

Buradaki tedavisi birkaç saat süren Safalı, gece saatlerinde ise yaklaşık 210 kilometre uzalıkta bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Böylece, ağır yaralı olan Av. Safalı, birkaç saat içerisinde yaklaşık 300 kilometre dolaştırıldı.

Doktor yetersizliği: Beyin cerrahı yok

bianet'e konuşan Hakkari Baro Başkanı Ergun Canan, Safalı'nın kaza yerinden kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde "doktor yetersizliği" nedeniyle Hakkari'ye sevk edildiğini söyledi: "Yüksekova'da beyin cerrahı yok. Biz hızlı olması nedeniyle hava yoluyla Van'a götürülmesini talep ettik. Ancak doktorlar Hakkari'yi uygun gördü."

Yine sevk: Hakkari'de yeterli teçhizat yok

Hakkari'de Safalı'nın tomografisinin çekildiğini belirten Canan, "Burada bir müdahale yapmadılar. Birkaç saat içerisinde hastane hastane dolaştırdılar. Hakkari'de de yeterli teçhizat yok diye Van'a sevk çıkarıldı. Neden ilk başta bizim Van'a sevk talebimiz kabul edilmedi? Neden bu kadar bekletildi, dolaştırıldı? Van'daki hastaneden yaklaşık bir saat onay beklendi. Oysa her dakikanın bile hayati önemi var. Burada ihmal var" tepkisini verdi.

"Kalp krizi geçiren insanlar, yolda ölüyor"

Safalı'nın Van'daki hastanede ameliyata alındığını söyleyen Baro Başkanı Canan, "Hakkari'de neden el atılmıyor? Şemdinli ve Yüksekova'da kalp krizi geçiren insanlar, anjiyo ünitesi yok diye Hakkari'ye götürülüyor. İnsanlar, Hakkari'ye ulaşamadan ölüyor. Bu sıkıntıyı, derdi nasıl anlatacağız bilemiyorum, yürümeli miyiz? Hastane var, doktor yok, teçhizat yok" dedi.

"Bir başka rezalet: yollar"

Hakkari'de sadece sağlık alt yapısında sorun yaşanmadığını anımsatan Canan, "Yollar da bir başka rezalet. Her yıl onlarca insan, Hakkari-Yüksekova karayolunda hayatını kaybediyor. Uluslararası bir yol olmasına rağmen Yüksekova-Yeniköprü arası 20-30 kilometrelik bir mesafe ancak yol halen genişletilmedi. İki araç zar zor yan yana geçiyor. Türkiye'nin her yerinde yollar yapılırken, burada neden yapılmıyor" diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Nedim Türfent / Bianet

İlgili Haberler
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum