Afganistan'ı terk eden Gani özür diledi: 'Kabil'i kurtarmanın tek yolu buydu'

Afganistan'ı terk eden Gani özür diledi: 'Kabil'i kurtarmanın tek yolu buydu'

Taliban'ın 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girmesinin ardından Afganistan'dan ayrılan eski devlet başkanı Gani, "Silahların susması, Kabil'i ve 6 milyon vatandaşı kurtarmanın tek yolu buydu" dedi.

Afganistan'ın eski devlet başkanı Eşref Gani, ülkeden ayrıldığı için Afgan halkından özür dileyerek, 'hayatının en zor kararını aldığını' ancak silahların susması için buna mecbur olduğunu belirtti. Gani, Twitter'dan yayımladığı açıklamada, ülkeyi terk ettiği için Afgan halkından özür dileyerek "Afgan halkına olan bağlılığım hiçbir zaman sarsılmadı ve hayatımın geri kalanında bana rehberlik edecek" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre, ülkeyi terk etmenin 'hayatında aldığı en zor karar' olduğunu söyleyen Gani, "Ancak silahların susması, Kabil'i ve 6 milyon vatandaşı kurtarmanın tek yolu buydu" ifadelerini kullandı. Bu kararı, güvenlik görevlilerinin tavsiyesi üzerine aldığını vurgulayan Gani, şöyle konuştu: "Afgan halkına, Taliban'ın beklenmedik bir şekilde şehre girmesinin ardından 15 Ağustos'ta Kabil'den aniden ayrıldığım için bir açıklama borçluyum. 1990'ların İç Savaşı sırasında şehrin yaşadığı aynı korkunç savaş ortamının tekrar yaşanmaması için ülkeyi terk etmemi tavsiye eden saray güvenliğinin ısrarı üzerine ayrıldım."

Gani, '20 yıl boyunca Afgan halkının demokratik, müreffeh ve egemen bir devlet inşa etme yolunda çalışmasına yardım ettikten sonra, niyetinin asla halkı veya Afganistan'ın geleceği vizyonunu terk etmek olmadığını' savundu. 

Gani, ülkeden ayrılırken Afgan halkına ait milyonlarca doları aldığına ilişkin iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Gani, "Doğruluğumu kanıtlamak için BM himayesinde veya diğer herhangi bir uygun organ altında resmi bir mali soruşturma denetimini memnuniyetle karşılıyorum" dedi. Eşref Gani, 15 Ağutos'ta Taliban’ın başkent Kabil’i kuşatmasının ardından ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.