Afganistan’da erkek öğrenciler boykotta

Afganistan’da erkek öğrenciler boykotta

Taliban’ın, kadınların STÖ'lerde çalışmasını yasaklamasının ardından erkek öğrenciler dayanışma amacıyla boykot başlattı.

Afganistan’da kadınların üniversiteye gitmesini yasaklayan Taliban, ardından sivil toplum örgütlerinde yaşamlarını yasaklayan bir genelge yayımladı. Taliban’ın Ekonomi Bakanlığı, kadınların başörtüsü takmayarak şeriat yasasını çiğnediğini belirterek, yayımladığı genelgede kadınları çalıştıracakları sivil toplum örgütlerini izin belgelerinin iptal etmeyle tehdit etti. Kadınlara yönelik baskılar yasalarla her geçen gün biraz daha arttırılırken, erkek öğrenciler, kadın öğrencilerle dayanışma amaçlı boykot kararı aldı. 

ERKEK ÖĞRENCİLERDEN DAYANIŞMA

Son kararlarla kadınlar bir kez daha sokaklara döküldü. Ajansımıza konuşan ve güvenlik nedeniyle adını değiştirdiğimiz Bina Ehteram, kadınların Taliban'ın sert müdahalelerine rağmen sokaklardan çekilmediğini belirtti. Taliban'ın kadınlara karşı tazyikli su ve biber gazı kullandığını aktaran Ehteram, bu sabah ise erkek öğrencilerin kadınlarla dayanışma amaçlı boykot başlatarak üniversitelerdeki derslere ve sınavlara girmediğini bildirdi. Erkek öğrencilerin üniversite kampüslerinde sloganlar atarak, eşit eğitim hakkı talep ettiğini söyleyen Ehteram, erkek öğrencilerin yaptıkları açıklamada kadınlara eğitim hakkı verilmediği sürece kendilerinin de eğitim almayacağını ifade ettiklerini söyledi.

TALİBAN ÖĞRENCİLERE ATEŞ AÇTI  

Üniversite kampüslerinden dışarı taşan boykot eylemlerine Taliban tarafından sert bir şekilde saldırı gerçekleşti. Kandahar'daki erkek öğrencilere ateş açıldığı belirtildi. Farklı kentlerde eğitim engeline karşı protestolar ve protestolara karşı Taliban'ın saldırıları devam ediyor.

DAYANIŞMADA İRAN ETKİSİ

Erkek öğrencilerin kadınlarla dayanışmasının önemini vurgulayan Ehteram, bunda İran'daki direnişin etkisi olduğunu söyledi. 

RAWA’DAN AÇIKLAMA

Rawa, yaptığı açıklamada “Bu radikal bir eylem değildir. Ancak bir başlangıç sayılmalıdır. Kadınların eğitim hakkı tartışmaya açık değildir. Her burkanın altından bir RAWA'lı kadın çıkabilir, RAWA her yerde! Ya herkes için eğitim, ya hiç kimse için” dedi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.