Adıyaman'da çığlıklar yükselmeye devam ediyor

Beşinci gününe giren Maraş merkezli depremde, enkaz altında hala binlerce kişi var. Deprem bölgelerinden çığlıklar yükselmeye devam ediyor. HDP'li vekiller deprem bölgesinde yakınlarını kaybeden depremzedelerin acılarını paylaştı.

Depremin büyük bir yıkıma neden olduğu Adıyaman'da, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hala kurtarma çalışmalarının başlatılmadığı enkazlar olduğu belirten kentte bir yandan da depremzedelerle yardımlaşma çalışmaları devam ediyor. Kente gelen birçok gönüllü elleriden geldiğince başlatılan dayanışma çalışmalarına katılıyor.

Öte yandan kentte bulunan HDP heyeti de şehir merkezinde mahalle mahalle dolaşarak depremzedelerin acılarını paylaşıyor. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP'li vekilleri Sait Dede, Kemal Bülbül ve Garo Paylan bir yandan HDP tarafından başlatılan kampanyalar çerçevesinde kente gelen yardımları koordine ederken bir yandan da yakınlarını kaybeden yurttaşları teselli etmeye çalışıyorlar.

Beştaş: İlk günden beri buradayız

Yüksekova Haber Portalı'na konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, on binlerce insanın sokakta yaşadığını belirterek, "İlk günden beri buradayız. Sabah Erdoğan'ın kente geleceğini öğrendik. Şuanda her tarafta kolluk gücü trafiği tıkamış durumda" dedi. 

Enkaz altındaki vatandaşlarla ilgili sürekli ihbarlar geldiğini belirten Beştaş, "Böyle bir ortamı görmek bile gerçekten dehşet verici. Çok ciddi bir kayıp var" dedi.

"Hizmet edeceğiz, yardım edeceğiz, dayanışacağız"

Kente gelen yardımların indirilmesine yardım eden HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, çok büyük acılar gördüklerini belirterek, "Hizmet edeceğiz, yardım edeceğiz, dayanışacağız. Ne acılar gördük biz. Katliamlar, yıkımlar gördük. Bunun da üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

Yollar zarar gördü

Adıyaman'a bağlı birçok dağ köyüne ulaşılamıyor. Daha önce Adıyaman-Çelikhan yolunda birçok köprünün yıkılması nedeniyle ulaşılamayan bölge yollarda dolgu yapılarak ulaşıma açılırken, bugün yeniden bir köprünün çökmesi sonucu ulaşım kapandı. Derin yarıkların meydana geldiği yolda, 2017 yılında açılan ve depremde zarar gören Erkenek Tüneli de tek taraflı kullanılıyor. Kullanıma açılan tünelde, birçok noktada meydana gelen çöküntüler nedeniyle moloz yığınları bulunuyor.

'Enkaz altından çıkarılanlar, diğerlerini çıkarmaya çalıştı'

Balyan Beldesi’ne arama kurtarma ekipleri gelmediği için kendi imkanlarıyla çalışma yürüten halk, “Enkaz altından çıkarılanlar, diğerlerini çıkarmaya çalıştı. AFAD 2-3 gün sonra geldi, biraz çadır verip gitti” diyerek tepki gösterdi. 

"Yaylakonak Beldesi’nde 260 ev yıkıldı"

Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulanan Yaylakonak Beldesi’nde 260 ev yıkıldı. Bin 700 nüfusa sahip beldede, 6 köyde toplam 72 kişi yaşamını yitirdi. Kent merkezinde yaşamını yitirenlerle birlikte 102 cenaze, belde mezarlığına defnedildi.

Depremzedeler kefen istiyor

Kısıtlı uzman ekibin gönderildiği Adıyaman'da, enkaz altında kurtarma çalışmaları daha çok farklı ülkelerin gönderdiği uzman ekipler, madenciler ve gönüllü gruplar tarafından yürütülüyor. Kentte kefen yetersizliği de bir başka problem. Depremzedeler, hayatını kaybeden yakınları için kefen istiyor. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.