ABD'nin Afganistan’dan çekilme süreci başladı

ABD'nin Afganistan’dan çekilme süreci başladı

Afganistan’daki ABD ve NATO kuvvetlerinin komutanı General Austin Scott Miller, ABD ve koalisyon güçlerinin bu ülkeden çekilme sürecinin başladığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ve NATO'nun Afganistan'daki askeri varlığını çekme süreci fiilen başladı. Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General Austin Scott Miller, bugün yaptığı açıklamada, çekilme işlemi ile ilgili resmi başlangıç tarihinin 1 Mayıs olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu işlemlere yönelik "alınan önlemlerle sürecin başlatıldığını" bildirdi.

TÜM TEÇHİZAT AFGAN GÜÇLERİNE DEVREDİLECEK

Miller, çekilme ile ilgili açıklamasında, bu sürecin düzenli bir şekilde yürütüleceğini ve tüm askeri üslerle teçhizatın Afgan güvenlik güçlerine devredileceğini bildirdi. Taliban'ın, yabancı askeri varlığın 1 Mayıs'a kadar tamamen çekilmesi ve aksi takdirde "her türlü karşı önlemi almaya hazır olduğunu" duyurması ile ilgili olarak da konuşan General Miller, radikal İslamcı Taliban'ın herhangi bir Amerikan ya da NATO unsuruna saldırması halinde "kararlı bir yanıtla" karşılaşacağını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin tamamının 11 Eylül'e dek Afganistan'dan çekileceğini duyurmuş, bu tarih daha sonra bazı resmi çevreler tarafından 4 Temmuz olarak telaffuz edilmeye başlanmıştı. 

Resmi rakamlara göre ABD‘nin halihazırda Afganistan'da 2 bin 500 civarında askeri bulunuyor. Bunun yanı sıra çeşitli görevler üstlenen 18 bine yakın sözleşmeli ABD personeli de hâlâ Afganistan'da. NATO'ya bağlı diğer ülkelerin askeri mevcudiyeti ise 7 bin 500 civarında. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.