AB'den Türkiye'ye hukukun üstünlüğü şartı

AB'den Türkiye'ye hukukun üstünlüğü şartı

Avrupa Birliği, Türkiye’ye hukukun üstünlüğü çağrısı yaptı. Yazılı açıklamada, gözaltılar ve tutuklamalar konusundaki mahkeme kararlarının hayata geçirilmemesinin ikili ilişkilere zarar vereceği uyarısı yapıldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın ortak açıklamasında, Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın mahkeme kararına rağmen serbest bırakılmaması ve gazeteciler Mehmet Altan ile Şahin Alpay’ın Anayasa Mahkemesi kararına aykırı biçimde tutuklu tutulması eleştirildi.

Açıklamada, Kılıç’ın serbest kalması yönündeki kararın tersine çevrilmesi, ‘Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığına, yargının tarafsızlığına zarar veren endişe verici gelişmelerden biri’ olarak nitelendi.

AB, “Yargı kararlarının uygulanmaması talihsiz bir emsal oluşturuyor… Hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler alanında somut ve kalıcı gelişmeler sağlanması AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Altan ve Alpay’ın 11 Aralık tarihli Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca serbest bırakılmasının beklendiği de belirtildi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.