ABD'den Türkiye'ye erişim engeli tepkisi: "Özgür basın, güçlü demokrasi için şarttır"

ABD'den Türkiye'ye erişim engeli tepkisi: "Özgür basın, güçlü demokrasi için şarttır"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “RTÜK’ün Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe ve Deutsche Welle’ye (DW) erişim engeli kararından üzüntü duyduklarını” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle internet siteleri 30 Haziran'da mahkeme kararıyla erişime engellenen Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe ve Deutsche Welle (DW) Türkçe ile ilgili açıklama yaptı.

Price, dün (6 Temmuz) sosyal medya hesabından kısa bir mesaj paylaşarak "RTÜK'ün, Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü üzerindeki hükümet kontrolünü daha da arttırarak VOA Türkçe ve DW'nin internet sitelerine erişimi engelleme kararından üzüntü duyuyoruz" dedi. Price mesajında ayrıca, "Özgür basın, güçlü bir demokrasi için şarttır" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için lisans başvurusu yapmasını istediği Amerika'nın Sesi (VOA), Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Euronews'e 21 Şubat 2022 itibariyle 72 saatlik süre verdiğini açıklamıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan RTÜK üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK, başvurmayan sitelerin erişimlerinin engellenmesini mahkemeden isteyecek" demişti. Söz konusu adım bundan yaklaşık beş ay sonra geldi.

Türkiye, VOA Türkçe ve DW Türkçe'nin internet sayfalarına erişimi engelledi. Gerekçe ise iki kurumun RTÜK'e lisans başvurusu yapmaması.

Lisans almadıkları gerekçesiyle iki yayın kuruluşuna karşı yargıya giden RTÜK, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Mahkemeden de, 30 Haziran 2022 tarihinde her iki siteye 'sansür' kararı çıktı.

Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından aynı gün uygulanmaya başladı. Kararın çıktığı tarihten bu yana DW Türkçe ve VOA Türkçe'nin internet sitesine Türkiye'den erişim sağlanamıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.