ABD'de seçim sonucu resmileşti

ABD'de seçim sonucu resmileşti

ABD'de 50 eyaletin tamamı ve başkent Washington DC, seçim sonuçlarını tescil ederek, Joe Biden'ın seçimlerin kazananı olduğunu bir kez daha teyit etti.

ABD'de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinin ardından 50 eyaletin tamamı ve başkent Washington DC, seçim sonuçlarını tescil ederek sonuçları resmileştirdi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, tüm eyaletlerin Seçiciler Kurulu üyeleri, 14 Aralık Pazartesi günü başkent Washington DC'ye gelerek oyunu kullanacak.

Seçim sonuçları

Seçim sonuçlarına göre, Demokratların başkan adayı Joe Biden 81 milyondan fazla oy alarak, yüzde 51,3 oy oranına ulaştı.

ABD'nin mevcut başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ise 74 milyondan fazla oy ile yüzde 46,8'de kaldı. 

Joe Biden, 306 delege ile başkanlık için gereken 270 delegeye ulaşan aday olurken, Trump 232 delegede kaldı.

Seçiciler Kurulu ne iş yapar? 

ABD seçim sistemine göre 3 Kasım'daki seçimlerde halk aslında başkanı seçecek Seçiciler Kurulu üyelerini -delegeleri- seçti.

Amerika'da oy oranları ne kadar yakın olursa olsun Maine ve Nebraska hariç, tüm eyaletlerde seçimi kazanan aday tüm delegeleri de kazanmış oluyor.

Yani bir eyaleti adaylardan biri bir oy farkla bilie kazansa o eyaletin tüm delegeleri onun hanesine yazılıyor. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.