ABD ürünlerine yüzde 100 ek vergi

ABD ürünlerine yüzde 100 ek vergi

ABD menşeli 22 ürüne uygulanan ek mali yükümlülük yüzde 100 oranında artırıldı.

ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere ek vergi getirildi. Kararda, “Bu maddenin yayımı tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan eşyanın bu kararın yayımı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannemesinin tescili veya gümrük mevzuatı çerçevesinde özet beyanın verilmesi halinde, bu değişilik kararından önceki ek mali yükümlülük oranları uygulanır” denildi.

Yapılan düzenleme ile kuruyemiş ürünlerine yüzde 20, prince yüzde 50’ye, alkol oranı yüzde 80’den az olan içeceklere yüzde 140, tütün ürünlerine yüzde 60 ve binek otomobillereyüzde 120 ek vergi uygulanacak.

Ek vergi uygulanacak ürünler ise şunlar;

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Ek vergi kararına ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “ABD’nin ekonomimize bilinçli saldırılarına karşı mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde bazı ürünlerin ithalatında vergi oranları artırılmıştır” dedi. Oktay “Zor günlerde liderinin etrafında kenetlenen milletimiz, kural tanımaz tavırlara ve haksızlıklara karşı dünyayı cesaretlendirmiştir” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN ‘BOYKOT’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen “İktidarının 16. Yılında AK Parti Sempozyumu”nda yaptığı açıklamada, ABD ürünlerine boykot uygulanacağını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayında Türkiye’den ithal edilecek çelik ürünlerine yüzde 25 ve alimünyum ürünlerine ise yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulama kararının ardından Türkiye’ye buna karşılık olarak ABD’den ithal edilen 22 ürüne ek vergi getirmişti.

Geçtiğimiz hafta Trump’ın çelik ve alimünyuma yönelik vergi oranlarının iki katına daha çıkarma kararının ardından ise, bugünkü Resmi Gazete’de yer yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 22 ürüne yönelik ek vergi oranları artırıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.