ABD: "Türkiye Kuzeydoğu Suriye'ye saldırıları durdurma taahhütlerine sadık kalmalı"

ABD: "Türkiye Kuzeydoğu Suriye'ye saldırıları durdurma taahhütlerine sadık kalmalı"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Suriye'deki mevcut ateşkes hatlarının bozulmasına kesinlikle karşı" olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bir kez daha Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'de girişme niyetinde olduğunu duyurduğu askerî operasyonu onaylamadıklarını açıkladı.

Dün gündelik basın brifinginde ABD'nin uluslararası alandaki çeşitli etkinlikleri konusunda açıklamalarda bulunan Price, kendisine yöneltilen bir soruya karşılık olarak, "Türkiye'nin Ekim 2019'daki  taahhütlerine sadık kalması"nı beklediklerini dile getirdi ve "buna Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonların durdurulması da dahil," dedi.

Price: "Türkiye'yle F-16'lar konusunu görüşüyoruz"

Price, "ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki tutumunda bir değişiklik olup olmdığı"na ilişkin soruyu yanıtlarken "Türkiye F-16 programına daha büyük çaplı yatırım yapma isteğini saklamıyor. Ancak bu üzerinde açıkça konuşabileceğimiz bir konu değil" dedi. 

"Kuzeydoğu Suriye'de mevcut ateşkes hatlarının bozulmasını kınıyoruz"

Ardından Demokratik Suriye Güçleri Komutanı Mazlum Abdi'nin kuzeydoğu Suriye'ye "Türk istilası vukuunda Suriye'nin hava savunma sistemlerini harekete geçirmesine itiraz etmeyecekleri" yolundaki açıklaması karşısında ne düşündükleri sorusuna yanıt verirken de Price, "Mevcut ateşkes hatlarının korunması için çağrıda bulunmayı sürdürdük"lerini ve bu hatların ötesindeki "her türlü tırmanışı kınadık"larını açıkladı.

Ned Price, genel olarak gelişmekte olan çatışma eğilimi karşısında da "Taraflara, Suriye'nin kuzeyindeki askeri hareketlilik ve şiddetin yoğunlaştırılması ve özellikle buradaki sivillere etkisinden duyduğumuz endişelerimizi ilettik." dedi. "Taraflar ateşkese ve Suriye'nin istikrarına saygı göstermeli. Sorunlar savaş ile değil siyasi yöntemlerle çözülmeli." 

"Türk müttefiklerimize her şeyi açık açık anlattık" 

Habercilerin, önceki ABD yönetiminin de son istila öncesinde Türkiye'yi bir çok kez uyardığını ancak bunların bir işe yaramadığını hatırlatarak, bu kez iyimser olmak için bir neden olup olmadığına ilişkin sorusuna da ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şu yanıtı verdi:

"Ben iyimser olmak istiyorum. Kötümser olmak istemem. Yapabileceğimiz şey ABD'nin bu konuda nerede durduğunu açıkça ortaya koymak. Bunu en yüksek düzeyler de dahil, Türk müttefiklerimizle tartışma fırsatı bulduk. Onlara, Suriye'de yeni bir saldırıya ilişkin kaygılarımızı açık açık anlattık." 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.