ABD savaş gemisi Çin'i kızdırdı

ABD savaş gemisi Çin'i kızdırdı

Trump yönetiminin Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi göndermesi Pekin'i küplere bindirdi. Karasularının ihlal edildiğini savunan Çin, "ABD stratejik güvene ciddi hasar verdi" açıklaması yaptı.

ABD’nin Güney Çin Denizi’nde tartışmalı bir adanın yakınından bir savaş gemisini geçirmesi üzerine Çin’den sert tepki geldi. Çin’in Dışişleri ve Savunma bakanlıkları peşpeşe yaptıkalrı açıklamalarda ABD’nin bu adımını kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan dün gece geç saatte yapılan açıklamada, savaş gemisinin bölgeye gönderilmesi ‘ciddi bir siyasi ve askeri provokasyon’ diye tanımlandı. Amerikan gemisinin Çin karasularını ihlal ettiğinin savunulduğu açıklamada, “Amerikan tarafını, Çin’in egemenliğini ihlal eden ve güvenliğini riske aran bu tarz provokatif eylemlere derhal son vermeye çağırıyoruz” denildi. Çin Savunma Bakanlığı’ndan bu sabah yapılan açıklamadaysa, ABD’nin iki ülke arasındaki ‘stratejik güvene’ ve ‘Çin-ABD askeri ilişkilerinin gelişmesi konusundaki siyasi atmosfere’ ciddi biçimde zarar verdiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Gerilim, Amerikan savaş gemisi USS Stethem’in Güney Çin Denizi’nde gönderilmesiyle patlak verdi. Gemi Çin, Tayvan ve Vietnam’ın hak iddia ettiği Triton Adası’nın yakınlarına gönderilirken, Çin adaya 12 deniz mili yaklaşıldığını ve bu durumun karasularını ihlal ettiğini savunuyor.

ABD ise operasyonu, uluslararası hukuk kapsamındaki seyrüsefer serbestliği çerçevesinde düzenlediğini savunuyor. Mayıs ayında da bir başka amerikan savaş gemisi aynı tartışmalı alanda Çin’e ait bir yapay adanın yakınından geçmişti. Tayvan, Çin, Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei tartışmalı alandaki farklı adalar üzerinde hak iddia ederken, ABD’nin bölgeye gemilerini göndermesi nedeniyle Çin’le Güney Çin Denizi’nde yıllardır süren gerilim son dönemde derinleşti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.