ABD medyası: Türkiye'nin bizi eleştireceği hale düştük

ABD medyası: Türkiye'nin bizi eleştireceği hale düştük

Ankara'nın ABD'deki Kongre baskını sırasında yaptığı itidal çağrısı, Amerikan basınında şaşkınlıkla karşılandı.

Ankara'nın ABD'deki Kongre baskını sırasında yaptığı "Endişeyle izliyoruz" açıklaması, Amerikan basınında ironik bir şaşkınlıkla karşılandı. CNN ve NBC News televizyonlarında verilen haberlerde, 'Türkiye gibi bir ülkeden ABD'ye dair böyle bir açıklama yapılacak bir noktaya gelinmesinin' şaşırtıcı olduğu yorumları yapıldı.

'ABD'NİN KULLANDIĞI DİL'

CNN muhabiri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını aktardığı haberinde, "Bu açıklamada kullanılan dil, bizim bu tarz bir kriz veya isyan sırasında Ortadoğu'daki bir kentte bulunan vatandaşlarına hitaben ABD'den görmeye alıştığımız türden. Türkiye gibi bir ülkenin, ABD'nin başkentinde bulunan vatandaşlarını uyarmak için bu tür bir dil kullandığını görmek hayret verici" dedi.

'GÖSTERİCİLERİN HAPSE ATILDIĞI ÜLKE...'

NBC kanalının haberindeyse, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yaptığı açıklamaya dikkat çekildi. NBC muhabiri Şentop'un açıklamasını aktarmadan önce şu ifadeleri kullandı: "İroni şu ki... Bakın, bu Türkiye meclisinin başkanından gelen açıklama... Bir diktatör tarafından yönetilen, insanların, gazetecilerin, demokratik göstericilerin hapse atıldığı bir ülke." NBC'nin haberinde, Donald Trump'ın ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 'diktatörleri kucakladığı, insan haklarını görmezden geldiği, Suudi Arabistan'da işkence gören kadınları ve göstericileri görmezden geldiği' gibi yorumlar da yapıldı.

'TÜRKİYE HÜKÜMETİ YASAL ÇÖZÜM ÇAĞRISI YAPTIĞINDA...'

Washington Post gazetesinin diplomasi ve ulusal güvenlik muhabiri John Hudson ise Anadolu Ajansı'nın 'Türkiye'nin tüm taraflara itidal çağrısı yaptığına' dair haberini, "Türkiye hükümeti Amerikan siyasetinde sakin ve yasal bir çözüm çağrısı yaptığında..." yorumuyla paylaştı. 

TÜRKİYE NE AÇIKLAMA YAPTI?

Dışişleri Bakanlığı'ndan dünkü Kongre baskını sırasında yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz."

Açıklamada, ABD'deki Türk vatandaşlarının kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları da tavsiye edilmişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD'deki olayları endişe ile izliyor, tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk. Herkese de bunu tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum