ABD Kuzeydoğu Suriye'de özerk yönetim alanlarındaki yaptırımları kaldırdı

ABD Kuzeydoğu Suriye'de özerk yönetim alanlarındaki yaptırımları kaldırdı

ABD Hazine Bakanlığı, Biden Yönetimi'nin DAİŞ'ten kurtarılan bölgelerde "ekonomik istikrarı teşvik ederek DAİŞ'i yenme stratejisini destekleme" uygulaması kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi alanında Suriye'nin geneline uygulanan yaptırımları..

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) 12 Mayıs'ta yayınladığı 22 Sayılı Suriye Genel Yetki Belgesi'yle (Suriye GL 22) kuzeydoğu ve kuzeybatı Suriye'de Şam yönetimine bağlı olmayan bazı bölgelerde belirli ekonomik faaliyetlere izin verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında sözü edilen Suriye GL 22 belgesinin kapsadığı bölgeler Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin idaresinde. Yönetimin parlamentosu olan Suriye Demokratik Konseyi, etkinlik alanındaki Arap, Kürt, Ermeni ve Süryani toplulukları temsil ediyor. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ve Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yürütüyor. 

ABD'nin DAİŞ'i yenme stratejisi

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu yeni yetkilendirmenin amacı, "Biden Yönetimi'nin DAİŞ'ten kurtarılan bölgelerde ekonomik istikrarı teşvik ederek DAİŞ'i yenme stratejisini desteklemek"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price'ın açıklamasına göre yeni yetkilendirme "ABD'nin Irak ve Suriye'de DAİŞ'ten kurtarılan bölgeler için yaklaşık 110 milyon dolarlık istikrar fonu sağlayacağını duyurduğu ve şiddete dayalı ekstremizme desteğin kökünü istikrarı artırmak için tasarlanmış girişimler yoluyla kurutmaya yönelik Koalisyon çabalarının önemini vurguladığı Fas, Marakeş'teki DAİŞ'e Karşı Küresel Koalisyon (D-ISIS) Bakanları toplantısının hemen ardından geldi.   

Yetki, Suriye Hükümeti veya diğer yaptırım uygulanan kişilerle herhangi bir faaliyete izin vermiyor. 

"D-ISIS" stratejisi

Ned Price'ın açıklamasında D-ISIS stratejisinin temel bileşenleri şöyle açıklanıyor:

►Temel hizmetlerin eski haline getirilmesi,

► Suriyelilerin normal yaşama dönmelerine yardımcı olmak için geçim fırsatlarının güçlendirilmesi

► Yerinden edilmiş bireylere ve onları içlerine alan topluluklara destek sağlanması

ABD'nin bağışıklık sağladığı  sektörler 

Yeni yetki belgesi "Suriye GL 22" ile, Suriye'nin rejime bağlı olmayan belirli bölgelerinde bu amaçla faaliyetlere izin verilen ekonomik sektörler şunlar:

► Tarım

► Bilgi ve telekomünikasyon

► Elektrik şebekesi altyapısı

► İnşaat

► Finans

► Temiz enerji

► Nakliye ve depolama

► Su ve atık yönetimi

► Sağlık Hizmetleri

► Eğitim

► İmalat

► Ticaret 

Suriye GL 22 yetkilendirmesiyle ABD, "bu alanlarda artan ticari faaliyet ve yatırımın, DAİŞ'in istihdam sağlama ve destek ağları oluşturmasının önüne geçere yeniden diriliş yollarını kapatma"yı amaçlıyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı bu yetkinin, "yönetimin Esad rejimine yönelik politikasında herhangi bir değişiklik anlamına gelmediğini" ve "Esad rejimine ve yandaşlarına uygulanan yaptırımları kaldırma veya bunlardan feragat etme"nin söz konusu olmadığını ve "belirlenmiş terör örgütlerine uygulanan yaptırımları da kaldırmadıklarını duyurdu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.