ABD ile Türkiye arasında S-400 görüşmesi

ABD ile Türkiye arasında S-400 görüşmesi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakan vekili Mark Esper'in 30 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya başlamasının ardından ABD ile ilk temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Akar ile ABD Savunma Bakan vekili Mark Esper telefonda görüştü. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, konuşma 30 dakika sürdü.

AKAR: TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamaya göre ise görüşmede Türkiye’nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi temini ile Suriye’de son dönemde yaşanan güvenlik konuları ele alındı. MSB açıklamasında, “Bakan Akar muhatabına, Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerinin de devam ettiğini iletti” ifadeleri kullanıldı.

‘TÜRKİYE’NİN STRATEJİK DURUŞUNDA DEĞİŞİKLİK YOK’

Açıklamaya göre Akar, ‘F-35 savaş uçağı projesinin kendi yolunda ilerlemesi gerektiğini’ söyleyerek Türkiye’nin projenin ortağı olduğunu vurguladı. Akar, Türkiye’nin F-35 ve S-400 sistemlerinin olası etkileşimi konusunda NATO’nun da dahil olabileceği çalışma grubu önerisinin geçerliliğini koruduğunu da aktardı. Akar’ın konuşmada, S-400 alımını ile Türkiye’nin stratejik duruşunda değişiklik olmadığını belirttiği, iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesinin ne Türkiye’nin ne ABD’nin ne de NATO’nun çıkarlarına hizmet edeceğini vurguladığı belirtildi.

‘GÜVENLİ BÖLGE İÇİN HEYET GELECEK’

MSB açıklamasına göre, Akar-Esper görüşmesinde Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta bir ABD heyetinin Ankara’ya gönderilmesi konusunda da mutabakata varıldı.

PENTAGON TOPLANTISI İPTAL EDİLMİŞTİ

Bu görüşmeye ilişkin açıklamanın yapılmasından hemen önce, Pentagon TSİ 18.15’te düzenlenmesi beklenen basın toplantısının ‘bilinmeyen bir tarihe ertelendiği’ haberi gelmişti.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.