ABD: Biden, Türkiye’nin F-16 çabasını destekliyor

ABD: Biden, Türkiye’nin F-16 çabasını destekliyor

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Demokrat Partili Kongre üyelerinin Biden’ın “Türkiye’ye F-16 satışını desteklediği” yönündeki açıklamalarını eleştirdiğine atıfla sorulan bir soru üzerine, “Başkan, bu çabayı destekliyor. Bunda yeni bir şey yok” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, dün (5 Temmuz) günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Jean-Pierre'e sorulan sorular arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesindeki açıklamaları da vardı.

Biden'ın burada yaptığı açıklamada "Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediği" yönündeki ifadesinin kendi partisi Demokrat Parti'den bazı Kongre üyelerinin eleştirisiyle karşılaştığı hatırlatılan Jean-Pierre, Beyaz Saray'ın bu duruma tepkisini şu sözlerle ifade etti: 

 

Bu konuda çok netiz. F-16 ve Türkiye ile ilgili muhabbet bir süredir devam ediyor. Bu konu hakkında aylar önce konuştuk. Dolayısıyla, gerçekten yeni bir şey yok. Başkan [Joe Biden] bu çabayı destekliyor. Dolayısıyla, bunda gerçekten yeni bir şey yok.

Erdoğan ve Biden ne demişti?

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran'da NATO Zirvesine katılmak üzere Madrid'e gitmeden önce havalimanında düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşeceğini açıklamıştı.

Erdoğan, hemen ardından F-16'lara değinerek, "Bu arada Amerika'yla olan en önemli görüşmemiz F-16 meselesiydi. F-16 meselesi de şu anda hâlâ masada, orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor" demişti.

NATO Zirvesi sonrasında Biden ve Erdoğan'ın ayrı ayrı düzenlediği basın toplantılarında da konu tekrar gündeme geldi.

Bir gazetecinin Joe Biden'a "Erdoğan'ın yeni F-16 talepleriyle alakalı hangi isteklerini kabul ettiniz" diye sorması üzerine Biden, "Aralık ayından bu yana pozisyonumu değiştirmedim" yanıtını verdi:

"Tabii ki bu F-16 jetlerinin modernizasyonu konusunu çözmemiz gerekiyor, bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Ben pozisyonumu değiştirmediğimi onlara söyledim. Aralık'tan bu yana bunu söylüyorum. Bunun için Kongre'nin onayı lazım ve bu onayı alabileceğimizi düşünüyorum."

Benzer bir soruya yanıt veren Erdoğan ise özetle şöyle dedi:

"Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Tabii sadece olay Demokratlarla bitmiyor bir de Cumhuriyetçiler var.

"Benim de geçen hafta geniş bir ekibim Amerika'daydı. Orada gerek Cumhuriyetçiler gerek Demokratlarla görüşmeleri yaptılar.

"Biz de Sayın Biden'la yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi gerekirse yine göndereceğiz. Orada Cumhuriyetçilerle de görüşmeler yapmak suretiyle onların da desteğini almamız halinde inanıyorum ki Sayın Biden'ın bu konudaki samimi gayretleri ciddi bir destek bulacaktır. Onun için de gecikmeden hemen bir heyeti ayrıca Amerika'ya göndereceğiz."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.