AB, Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımlarını uzattı

AB, Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımlarını uzattı

AB Konseyi, Doğu Akdeniz'deki petrol arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları 12 Kasım 2022'ye kadar uzattı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Kasım 2019'da aldığı yaptırım kararlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Sürecin gözden geçirildiğini belirten AB Konseyi, Türkiye'ye yönelik yaptırımları 12 Kasım 2022'ye kadar uzatma kararı aldığını duyurdu.

Yaptırım kararında neler var?

AB Konseyi'nin Kasım 2019'da aldığı karar, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşlara seyahat kısıtlaması ve varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

2019'da yapılan Konsey toplantısında Kıbrıs'ın egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bazı isimlerin AB ülkelerine girişi yasaklandı ve bazı şirketlerle birlikte mal varlıkları donduruldu. Ayrıca AB üyesi ülke vatandaşlarının da bu kişi ve şirketlere fon sağlaması yasaklandı.

Şubat 2020'de de listeye Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu eklendi. Akalın ve Namoğlu'na AB ülkelerine giriş yasağı kondu ve bu ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması kararı alındı.

Çavuşoğlu: Geri adım söz konusu değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı bir açıklamada, "Doğu Akdeniz'de herhangi bir geri adım söz konusu değil. Çıkarımız neredeyse orada sondaj çalışması yapar, o yerlere başkalarını sokmayız" demişti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.