'AB Türkiye'den 'kayda değer jestler' bekliyor'

'AB Türkiye'den 'kayda değer jestler' bekliyor'

Reuters ajansına konuşan diplomatlar Türkiye'nin son dönemdeki ton değişikliğinin olumlu karşılanmasına rağmen güven inşası için 'kayda değer jestler' beklediklerini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin başlaması öncesinde, Reuters ajansı Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) ilişkilerini mercek altına alan bir haber yayımladı. Ajansa konuşan bir AB diplomatı, Türkiye'den 'önemli jestler' beklediklerini söyledi. Fransız bir diplomat ise Türkiye'den son dönemde AB konusunda gelen olumlu açıklamalara rağmen yaptırımlar konusunda tavır değişikliği için 'erken olduğunu' söyledi.

Reuters'ın haberinde, istikşafi görüşmelerin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tepkisini çeken sondaj faaliyetlerine son vermesinin ve AB'ye dair söyleminin yumuşaması sonrasında başlayacağı vurgulandı. Ancak ajansa konuşan diplomatlar 'yeniden güven inşasının zorlu bir iş olacağı' yorumu yaptı.

'KAYDA DEĞER JESTLER GEREKİYOR'

Haberde, "Diplomatlar, bazı AB ülkelerinden Ankara'ya yaptırım yönünde gelen çağrıları susturmanın, ton değişikliği ve Ankara'nın araştırma gemisini tartışmalı sulardan çekmesinden daha fazlasını gerektireceğini söylüyor" denildi. Brüksel'den ismi açıklanmayan bir diplomat, yaptırım gündeminden geri adım atmak için henüz erken olduğunu söyledi. 'İyimser olmak için bir sebep bulunmadığı' yorumu yapan diplomat, "Bizi bulunduğumuz yoldan saptıracak derecede büyük bir uzlaşma görmüyor. Bunun için Türkiye'nin kayda değer jestlerde bulunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan bir Fransız diplomatik kaynak da benzer bir görüşü dile getirdi. Haberde "Türkiye aynı zamanda NATO ortağı Fransa'yla ilişkileri normalleştirmek için bir yol haritası üzerinde çalışıyor" denilirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki gerilim hatırlatıldı. "Türkiye Paris'e Macron'un üniversiteden sınıf arkadaşı olan yeni bir büyükelçi atadı" denilen haberde, iki liderin mektup alışverişinde bulunduğu ve Macron'un bir videokonferans görüşmesi için çağrı yaptığı belirtildi.

Ancak ajansa konuşan Fransız diplomatik kaynak, 'Türkiye'nin yöntemlerini değiştirdiğini düşünmek için çok erken olduğunu' söyledi. Kaynak, 'Türkiye'nin açıklamaları somut adımlara dönüşene dek Fransa'nın olası yaptırımlar üzerine ortaklarıyla çalışmaya devam edeceğini' belirtti.

'AİHM KARARLARI DİKKATE ALINMADI'

Reuters'ın haberinde Türkiye'nin AB'ye yönelik eleştirilerini son dönemde yumuşatması ekonomiye bağlanırken, insan hakları konusundaki anlaşmazlıkların sürdüğü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının Türkiye'de dikkate alınmadığı da vurgulandı. Ajans, "Erdoğan'ın, Türkiye'nin ana ticaret ortağı ile köprüler inşa etme girişimleri, hükümetinin ekonomik yavaşlamayla mücadele ettiği bir döneme denk geliyor. Covid-19 pandemisi büyümeyi frenleyen ana sebep olsa da, uluslararası gerilimler de ekonomiyi olumsuz etkiledi" ifadelerini kullandı. 

Habere şöyle devam edildi: "Erdoğan kasım ayında yeni bir ekonomik rota belirlerken, aynı zamanda, 2016'daki darbe girişimi ve sonrasındaki baskıların ardından Türkiye'de hukukun üstünlüğünün erozyona uğratıldığı yönünde Batılı müttefiklerinden tekrar tekrar gelen eleştiriler sonrasında yargı reformu sözü de verdi. Türkiye, AİHM'in ülkenin en tanınmış tutukluları olan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın ve iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki birden fazla kararını görmezden geldi. Erdoğan [yargı reformu konusunda] hangi önlemlerin alınacağını henüz açıklamadı ama bu iki kişinin serbest bırakılmayacağını söyledi."

Reuters'a konuşan Ekonomi ve Dış Politika Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen ise bu noktada "Türkiye'nin herhangi bir reform adımı atmadan AB'nin beklentilerini ne kadar karşılayabileceği şüpheli" dedi. 

Ajans, Türkiye'nin Avrupa'yla daha iyi ilişkiler kurmasının, ABD'deki Biden yönetimiyle anlaşmazlıklarını ne kadar aşabileceğine de bağlı olduğu yorumu yaptı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.