8,5 yıldır cezaevindeler: Parlak, Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi'yi Bakan'a sordu

8,5 yıldır cezaevindeler: Parlak, Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi'yi Bakan'a sordu

Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak 2014 yılında Hakkari Belediye Başkanı Seçilen Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’yi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

Dem Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, 2014 yılında Barış ve Demokrasi Partisi'nden Hakkari Belediye Başkanı olarak seçilen Dilek Hatipoğlu ile belediye meclis üyesi Nurullah Çiftçi'nin tutuklu olarak 8,5 yıldır cezaevinde bulunduğu konusunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a bir dizi soru yöneltti.

Önergede, Hatipoğlu ve Çiftçi’nin seçildikten 1 yıl sonra tutuklandıklarını ve Hakkari Belediyesi’ne de kayyum atandığını hatırlatan Parlak, Dilek Hatipoğlu’nun 12 Şubat 2021 tarihinde Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevinden Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevine sevk edilirken darp edildiğini ve çıplak aramaya maruz bırakıldığını belirtti. Hatipoğlu ve Çiftçi’nin 8,5 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirten Parlak, “Hatipoğlu ve Çiftçi’nin şeklen yapılan yeniden yargılaması sonucunda temyiz incelemesi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 10 Ocak 2024 tarihinde görüşülecek ve karara bağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Parlak, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

  1. Hiçbir şiddet olayına karışmadıkları halde Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin suç işlemeye tahrik suçundan 5 ve yasa dışı silahlı örgüt üyeliğinden 11 yıl gibi yüksek süreli ceza almaları suçta kanunilik, belirlilik ve ölçülülük ilkeleri ile uyumlu mudur?
  2. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermesine rağmen yapılan yeniden yargılamada Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin tutukluluklarının devamına karar verilmesi uzun tutukluluğa sebep olmuştur; dolayısıyla bu durumun kişi güvenliği hakkının ihlali olarak değerlendirilmesi gerekmez mi? Ayrıca şeklen yargılama yapıp aynı cezanın verilmesi AYM kararının etkisizleştirilmesi olarak değerlendirilemez mi?
  3. Dilek Hatipoğlu’nun 2021’de maruz kaldığı darp ve çıplak aramaya yönelik bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldı ise sonucu ne olmuştur?
  4. Vertigo ve kalça kemiği hastalıkları bulunan Dilek Hatipoğlu’nun tutuklu olarak cezaevinde tutulması aynı zamanda sağlık hakkı ihlali değil midir? Bu konuda bakanlığınız bir inceleme yapacak mıdır?
  5. Uzun tutukluluğa sebep olan ve şeklen yargılama yapan yargı mensupları hakkında HSK Başkanı olarak herhangi bir inceleme veya soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?
  6. Hapishanelerde durumları sağlık kurul raporları ile belgeli; uzun ve kalıcı hastalığı olan kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır? Hasta olan hükümlü ve tutukluların durumları ile ilgili bir özel çalışmanız var mıdır?

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum