8 dilde 'Kürtçe Sözcük Öğrenme Oyunu' geliştirdi: Yabancı insanlar Kürtçeyle tanışıyorlar

8 dilde 'Kürtçe Sözcük Öğrenme Oyunu' geliştirdi: Yabancı insanlar Kürtçeyle tanışıyorlar

Belçika’da yaşayan Mardinli Ferhat Baysal 8 dilde yeni bir oyun geliştirdi.

Ferhat Baysal’ın geliştirdiği Kürtçe dijital oyun olan 'Peyvên Kurdî'(Kürtçe Sözcük), Kürtçe başta olmak üzere 8 farklı dil ile Google Play mağazasında yerini aldı. 'Kürtçe Sözcük Öğrenme Oyunu' başlığı ile yayınlanan oyun ilk günden büyük ilgi ile karşılandı. Baysal daha önce 'Pirs'(soru) oyununu da geliştirmişti.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Belçika'da bilgisayar mühendisliğini okuyan Baysal aynı zamanda oyunlar tasarlayarak Google Play mağazalarına yüklüyor. Baysal, Kürtçenin öğrenilmesi için geliştirdiği oyuna şimdiye kadar 30 bin kelime yükledi. Öte yandan Kürtçe kelimeler yüklenmeye devam edilecek.

'Kürtçe Sözcük Öğrenme Oyunu' birçok seviyeden oluşuyor. Bir seviye bittikten sonra oyuncular hem puan hem jetonlar kazanıyor. Doğru cevabı bulanlar puan kazanıyor. Böylece Kürtçe öğrenme daha eğlenceli hale geliyor. Kürtçesini geliştirmek isteyenler içinde büyük bir fırsat olarak görülüyor. Oyunun sonunda Kürtçenin hangi aşamaya geldiği de öğrenilebiliyor.

Oyun tüm akıllı android işletim sistemine sahip telefonlardan ve tabletlerden indirilip oynanabilecek şekilde tasarlandı. Okuma yazma bilen herkese hitap eden oyun, eğlenerek öğretme yöntemi ile Kürtçe dilini öğretmeyi hedefliyor.

2 YIL HAPİS CEZASI

Mardinli olan Ferhat Baysal İstanbul'da büyüdü. Belçika ve Lüksemburg sınırında bir köyde 4 yıldır yaşıyor. Politik nedenlerden dolayı Belçika'ya gitmek zorunda kalan Baysal Türkiye'ye dönemiyor çünkü daha önce 2 yıl Edirne F Tipi kapalı cezaevinde kaldı.

tel-ryeq.jpgBelçika'da birçok imkana sahip olduğunu belirten Baysal şunları söyledi: “Burada benim birçok imkanım var. Bu nedenle projelerimi hayata geçirebiliyorum. Çocukluğumdan beri yazılımla ilgileniyordum. Yaklaşık 4 yıldır Belçika’da hem eğitim alıyorum hem işimi yapıyorum. Aplikasyonların yazılımlarını bitirdikten sonra onların düzenlemesini de yapıyorum.”

'BU PROJE SAYESİNDE YABANCI İNSANLAR KÜRTÇEYLE TANIŞIYORLAR'

Kürtçe için çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Baysal; “Kürtçeyle çok ilgileniyorum çünkü benim anadilim Kürtçe. Şu an yaşadığım yer doğduğum Mardin gibi çok dillidir. Yaşadığım yerde Almanca, Fransızca, Flamenkçe ve İngilizce konuşuluyor. Yaşadığım yerde bu dillerin konuşulası beni 8 dil de bir oyun geliştirmeye itti. Kürtçenin dijital alanda ilerlemesini ve dünya dilleri arasında yer almasını çok istiyordum. Bu proje sayesinde yabancı insanlar Kürtçeyle tanışıyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Kürtçe için buna benzer projeleri elimden geldiği kadarıyla yapacağım” dedi.

Lînka aplîkasyona 'Peyvên Kurdî':

Video: https://youtu.be/Spku9UZtzHY

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.