7 maddede EYT’li işçinin yapması gerekenler

7 maddede EYT’li işçinin yapması gerekenler

Avukat Şafak, EYT’lilerin, kanun Resmi Gazete’de yayınlanmadan istifa etmemesi gerektiğini, kıdem tazminatı alabilmesi için gereken şartları sıraladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 1 Mart’ta TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Şafak, emeklilik hakkı kazanan çalışanların bu süreçte dikkat etmesi gerekenleri, kimlerin hangi koşullarda emekli olabileceğini anlattı:

1. Resmi Gazete şartı

Kanun’un, Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesi beklenmelidir. Daha öncesinde hiçbir şekilde emeklilik nedeniyle istifa dilekçesi verilmemelidir.

2. İşten ayrılma

EYT’lilerin normal şartlar altında “08- Emeklilik” koduyla çıkışlarının yapılması gerekmektedir. (Bu konuda daha sonraki bir düzenlemeyle farklı özel kod gelebilir.)

3. Kıdem tazminatı

En az 1 yıl çalışması olan sigortalılara kıdem tazminatı ve varsa kalan izin bakiyesi ödemesi yapılacak. (Çalışmaya devam edecek olsa bile bu ödemelerin yapılması zorunludur)

4. İhbar süresi

EYT çıkışlarında ihbar süresi yoktur.

5. Tazminat için EYT yazısı

EYT’li olunduğuna dair E-Devletten yazı alınabileceğini öngörüyoruz. İşçi, işverene EYT ile emekli olup kıdem tazminatını talep ettiğinde bunu ispatlamak zorunda yoksa normal istifa etmiş sayılır ve kıdem tazminatı alamaz. Bu yazıyı normalde Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri verir ancak EYT ile talep artacağından E-Devlet’ten de buna ilişkin yazı alınmasına dair düzenleme yapılacağı öngörülüyor.  

6. Emeklilik hakkı

Bu şartları taşıyanlar yaş şartı olmadan emekli olabilirler:

  • 08.09.1999 tarih ve öncesi sigorta başlangıcına göre SSK’lılarda, 5.000-5.975 prim gün arasını doldurmuş olanlar ve,
  • BAĞ-KUR ve Emekli Sandığında kadınlar 7.200 prim gün ile, erkekler 9.000 prim gün ile emekli olabilirler.

319.jpg

7. Kıdem tazminatı kredisi

Kıdem tazminatı kredisine ilişkin belirsizlik devam ediyor. Kredi verileceği açıklandı ancak detaylarına dair henüz bir bilgi verilmedi.

Başlangıçta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması öngörülüyor. Bağlanacak asgari maaş 5 bin 500 lira. Bunun SGK’ya aylık maliyeti minimum 12 milyar 375 milyon lira. Aylığı bundan daha yüksek bağlanacaklar da var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.