58 yıllık ilçede hastane yok - Çukurca

58 yıllık ilçede hastane yok - Çukurca

1953 yılında ilçe olan Hakkari’nin 17 bin nüfuslu Çukurca ilçesinde vatandaşlar 1 doktorun çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi’nde sağlık hizmeti alıyor.

YÜKSEKOVA HABER (ÖZEL)

ÇUKURCA - 58 yıldır ilçe olan ve devlet hastanesi bulunmayan Hakkari’nin Çukurca ilçesi sakinleri ilçelerine devlet hastanesi yapılmasını istiyor. Yaklaşık 17 bin kişinin yaşadığı ilçe merkezi ve köylerde Çukurcalılar en ufak bir rahatsızlıklarında Hakkari’ye sevk edildiklerini söylüyorlar.

haberinvideo.gif

Dün polis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlama ile gündeme gelen ve bir çok ajans ile televizyon kanalının  ‘yaralı polisler Çukurca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.’ şeklindeki anonslarına içerlenen Çukurcalılar, “Çukurca sahipsiz bırakılmış bir memlekettir. 58 yıldır ilçeyiz ama devlet hastanemiz yok.  Keşke bizim de bir devlet hastanemiz olsa. Hastalarımız küçük bir tedavi için 80 kilometre uzakta bulunan Hakkari’ye gitmek zorunda kalıyorlar.” şeklinde sitemlerini dile getirdiler.

68381

“58 YILLIK İLÇEDE DEVLET HASTANESİ YOK”

68382Konu ile ilgili açıklama yapan Çukurca belediye başkanı Mehmet Kanar, 1953 yılında ilçe statüsü kazanan Çukurca’da devlet hastanesi bulunmadığını belirterek, “58 yıldır ilçe olan Çukurca’da halen devlet hastanesi yoktur.  İlçemizde 3 yataklı müşahade odası bulunan ve bir doktorun çalıştığı sağlık ocağımız var. Hastalarımız en ufak bir tedavi  için ilçeye 80 kilometre uzakta bulunan Hakkari’ye sevk ediliyor. Acil hasta olduğunda hastalar ambulansla diğer hastalar ise kendi imkanları ile Hakkari’ye gidiyor. ”dedi.

“BELEDİYE OLARAK HASTANEYE ARSA BAĞIŞINDA BULUNDUK”

Belediye olarak hastane yapılması için 6 bin metre kare arsa bağışladıklarının altını çizen Kanar, “Sağlık Bakanlığı 2 yıldır Çukurca’da hastane için yer arıyordu. Ancak yer bulunamayınca, ben belediyeye ait 6 bin metrekarelik arsa verdim. Bu arsa TOKİ tarafından ihaleye çıkartıldı. 15 Temmuz’da ihale yapıldı. Yakın günlerde yer teslimi yapılıp hastane yapımına başlanacaktır.”şeklinde konuştu. 

“YETERİNCE SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYORUZ”

68383Hacı Çetin isimli vatandaş yeterince sağlık hizmeti alamadıklarından şikayet ederek, “İlçemizde binlerce vatandaş bir doktorun çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi’nde sağlık hizmeti alıyor. Doktor gece gündüz çalışıyor. O da kime bakıp kime bakmayacağını bilmiyor. Şimdiye kadar gelen doktorlar bir hafta kalıp istifa ettiler. Bir diş doktoru bile gelmiyor buraya. Eskiden bir diş doktoru hafta bir kez gelirdi. Oda uzun zamandır artık gelmiyor. Buraya bir hastane lazım. Doğum hastaları ve diğer acil hastalar direk Hakkari’ye gönderiliyor. Bir hasta buradan Hakkari’ye gidene kadar hastalığı 2 kat artıyor.  Yetkililerden ilçemize çok kısa bir süre içinde bir hastane yapmalarını istiyoruz.”dedi.

“SAĞLIK MERKEZİ DEVLET HASTANESİ OLDU”

Emir Şaban Mahallesi Muhtarı  İlyas Güzel de dünkü mayın patlaması ile gündeme gelen,  ‘Yaralı polisler Çukurca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı’ şeklindeki yanlış bilgilere içerlenerek, “Bizde bu ülkenin vatandaşlarıyız. İki hafta önce buraya gelen 4 doktor istifa edip gittiler. Biz doktorlardan şikâyetçiyiz. Eğer doktorlar hipokrat yemini etmişse gelip görevlerinin başında beklesinler. Dün 4 polisimiz yaralandı ve halk tarafından polisler sağlık evine getirilerek, sağlık ekipleri ve doktor tarafından tedavi edildiler.  Dün olayı duyuran televizyonlar sağlık ocağını devlet hastanesi yaptılar. Fakat burası devlet hastanesi değil sağlık ocağıdır. 1953 ten beri ilçe olan devlet hastanesi bulunmayan Çukurca’da sağlık ocağı devlet hastanesi olarak lanse ediliyor.”dedi.

“HASTALAR TELEFONLA DOKTORU ARAYIP TEDAVİ OLUYORLAR”

Muhtar İlyas Güzel,  Çukurca’da sağlık rezaleti yaşandığını ifade ederek, “Aile Sağlığı Merkezi’nde hem doktor hem de personel yetersizliği yaşanıyor. Odalar yetmiyor. 3 yataklı bir müşahade  odası var. 4 ve daha fazla hasta olduğu zaman hastalar sıra beklemek zorunda kalıyor.  Erkek ve bayanların kullandığı bir tane tuvalet var. Diş hastası olan vatandaşlar tugaya gidip tedavi olmak zorunda kalıyorlar.  Çoğu zaman sağlık evine gelen hastalar teflonla doktoru aranarak, tedavi ediliyorlar. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz.  Ben buradan yetkililerle sesleniyorum. Bizde insanız bizde en iyi şekilde sağlık hizmeti görmek istiyoruz. İlçemize bir an önce bir hastane yapılmasını istiyoruz.”dedi.

YETKİLİLER: 2 YIL İÇİNDE ÇUKURCA’YA HASTANE YAPILACAK

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise Çukurca için 20 yataklı entegre ilçe hastanesi yapılacağını ifade ederek,  hastane için belediyenin arsa tahsisinde bulunduğunu, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) hastanenin yapımı için ihaleye çıktığını yaklaşık 2 yıl içinde hastanenin bitirileceğini söylediler.

17 BİN NÜFUSLU İLÇEDE 1 DOKTOR DOKTOR ÇALIŞIYOR

İlçede Sağlık Bakanlığı’na bağlı 3 katlı Aile Sağlık Merkezi’nde 1 doktor çalışırken, sağlık merkezinde; 4 hemşire, 6 tane Acil Tıbbi Müdahale (ATT)  uzmanın çalışıyor. Yine sağlık merkezinde bir acil müdahale odası ile 3 yataklı müşahade odası bulunuyor.

68384

68385

68386

68387

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum