'5 milyonluk' araştırma: Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı, Erdoğan İnce'yi geçti

'5 milyonluk' araştırma: Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı, Erdoğan İnce'yi geçti

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuk, ilk defa oy kullanacak olan ve sayıları 5 milyona yaklaşan seçmenlerin tercihlerini değerlendirdi.

14 Mayıs seçimlerinde ilk kez oy verecek olan 5 milyon kadar gencin özellikle cumhurbaşkanı adayları arasındaki tercihi merak ediliyor. 

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, yaptıkları araştırmalara göre ilk kez oy kullanacak 5 milyon seçmenin en çok Kemal Kılıçdaroğlu'nu, ikinci olarak Tayyip Erdoğan'ı ve ardından Muharrem İnce'yi desteklediğini söylüyor.

Şirketin 3-6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, seçim ikinci tura kalıyor. Öteyandan Selçuki, "6 Nisan'da milletvekili listeleri teslim edildi. Henüz bunun etkisini ölçme şansımız olmadı" dedi.

Genç seçmenlerin eğilimlerini DW Türkçe'den Aynur Tekin'e değerlendiren Selçuki, ilk kez oy kullanacakların cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. 

Selçuki, "Bana soracak olursanız seçimin sonucunu değiştirecek nitelikte değil; ama cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakabilecek nitelikte" değerlendirmesinde bulundu. 

Selçuki, Muharem'in İnce'nin gençler arasında neden popüler olduğunu da değerlendirdi. Bunun en önemli nedenlerinden birinin "Türkiye'de genç seçmenin siyasete ve kurumlara güveninin kalmaması" olduğunu söyleyen Selçuki, "Böyle olduğu için de popülist akımlara meyilli olma durumları ortaya çıkıyor. 

Çünkü popülist partiler genelde genç seçmenlerden oy alır. Politikalarla öne çıkmayan, daha çok söylemle, kampanyayla öne çıkan popülist akımlar ilk defa oy kullanacak seçmeni daha rahat cezbeder" dedi.

Genç seçmen nezdinde siyasete güveninin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirten Selçuki, "Şu anda sayıları 5 milyon olan bu seçmen grubu, yakında tüm seçmen grubunun çok büyük bir kısmını oluşturacak" ifadelerini kullandı. 

 

 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.