31 yıldır cezaevinde bulunan İzettin Sevilgen tahliye oldu

31 yıldır cezaevinde bulunan İzettin Sevilgen tahliye oldu

Tahliyesi “pişmanlık dayatması” nedeniyle 4 kez ertelenen İzzettin Sevilgen, 31 buçuk yıl sonra tahliye oldu.

Siirt'in Eruh ilçesinde 15 Haziran 1992’de gözaltına alınarak tutuklanan ve Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “örgüt üyeliği” ve “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verilen İzzettin Sevilgen, cezasını 15 Haziran 2022’de tamamladı, ancak tahliyesi, 3, 4, 5 ve 6 ay olmak üzere 4 kez ertelendi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun, “pişmanlık” dayatmasını reddeden Sevilgen, tutuklu bulunduğu Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi’nde dün akşam saatlerinde tahliye oldu. Sevilgen, bugün geldiği Sêrt’te kitlesel şekilde karşılandı. Karşılamada konuşan Sevilgen, “Cezaevinde kalan 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık arkadaşlar direniyor. Hepsinin selamları var. Umudumuz hepsinin dışarda olması. Hepiniz baş göz üstüne geldiniz” dedi.

Sevilgen’in konuşmasının ardından alkış ve zılgıtlar eşliğinde güvercinler uçuruldu. 

BİRÇOK CEZAEVİNDE KALDI

Eruh ilçesinde 15 Haziran 1992 tarihinde 40 gün süren gözaltı sürecinin ardından tutuklanan İzzettin Sevilgen’e, Diyarbakır 1 Nolu DGM’de “örgüt üyeliği” ve “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Tutuklu kaldığı süre boyunca Siirt, Amasya, İzmir, Şırnak, Van, Erzurum cezaevlerinde tutulan Sevilgen, son olarak Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklular listesinde olan Sevilgen’in, bel fıtığı, astım, görme ve işitme sorunu, kalp, bronşit ve kolesterol gibi hastalıkları bulunuyor. Ailesinin başvurularına rağmen Sevilgen’in Batman T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne nakil talebi ise kabul edilmedi. Sevilgen’in uzak cezaevinde tutulması nedeniyle ailesi 3 yıldır görüşe gidemiyordu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.