29 barodan açıklama: İdari darbe

29 barodan açıklama: İdari darbe

Üç büyükşehirde seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine kayyım atanmasına barolardan da yazılı açıklamayla tepki geldi.

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları’nın görevden alınmasına tepkiler devam ediyor.

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir Baroları’nın da yer aldığı 28 baro kayyım atamasına ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada, “Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır” ifadelerine yer verdi.

‘HUKUK DIŞI UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ’

Üç büyükşehirin seçilmiş belediye başkanlarının yerine valilerin kayyım olarak atandığı, 418 kişinin ise gözaltına alındığı hatırlatılan baroların açıklamalarının satır başları şu şekilde:

OHAL KALKMIŞ OLMASINA RAĞMEN HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR: Darbe sonrası yaşadığımız hukuksuzluklar, bir kez daha uygulamaya konulmuştur. Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanlarının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi.
İDARİ YAPININ YANI SIRA YARGI DA AĞIR BİR DARBE ALDI: 31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, “seçilirlerse kayyum atarız” tehdidi hayata geçirildi. YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir “idari karar” ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha almıştır.
HUKUKA AYKIRILIĞI DAHA DA KATMERLEŞTİRDİ: Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul ve Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır, bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir.
GÖREVLERİNE İADESİNİ TALEP EDİYORUZ: Bizler, barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.

Belediyelere kayyım atamasına tepki gösteren 28 baro şu şekilde:

* Adana Barosu
* Adıyaman Barosu
* Ağrı Barosu
* Ankara Barosu
* Antalya Barosu
* Artvin Barosu
* Batman Barosu
* Bingöl Barosu
* Bitlis Barosu
* Bursa Barosu
* Denizli Barosu
* Diyarbakır Barosu
* Düzce Barosu
* Gaziantep Barosu
* Hakkari Barosu
* Hatay Barosu
* İstanbul Barosu
* İzmir Barosu
* Kars-Ardahan Barosu
* Mardin Barosu
* Mersin Barosu
* Muş Barosu
* Siirt Barosu
* Şanlıurfa Barosu
* Şırnak Barosu
* Tekirdağ Barosu
* Tunceli Barosu
* Van Barosu
* Yalova Barosu

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.