28 işçiyi öldüren denetimsizliktir

28 işçiyi öldüren denetimsizliktir

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, iki haftada 28 işçinin yaşamını yitirdiği 6 faciaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İSTANBUL - Makine Mühendisleri Odası Muayene Kurulu sorumlusu Fatih Aydınlı OSTİM, Maraş ve Batman'la birlikte son dönemde art arda yaşanan iş kazalarında 28 işçinin yaşamını yitirmesinin nedeninin denetimsizlik olduğunu belirterek, "İş cinayetlerinin sorumlusu kontrol etmesi gereken kurumlar ve kamu kuruluş ve görevlileridir" dedi. Aydınlı, iş cinayetlerine karşı AKP hükümetine bir an önce meslek örgütü ve sendikalarla ortak bir çözüm üretmesi çağrısında bulundu.

Toplantıda ilk olarak konuşan Oda Başkanı İlter Çelik, "İş cinayetlerinin sorumlusu kontrol etmesi gereken kurumlar ve kamu kuruluş ve görevlileridir" dedi. Çelik, kar hırsıyla alınmayan tedbirler yüzünden her gün bu tip olayların yaşandığını kaydederek, "Biz belediyelere 'gelin sizin personele bedelsiz eğitim verelim' dedik. 'Gerek yok' dediler. İşte her gün insanlar ölüyor. Bu patlamalar tesadüf değil. Teçhizatlar eskidi, sistem eskimeye başladı, o yüzden patlamalar yaşanmaya başladı art arda. Kar hırsıyla piyasaya sunulan ürünler salıverilmeye başlandı. Biz buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. Gelin personelinizi eğitelim. Ama belediye 3 maymunu oynamasın" diye konuştu.

'28 işçi yaşamını yitirdi'

Ardından hazırlanan basın metnini okuyan MMO Muayene Kuruluşu sorumlusu Fatih Aydınlı, iş cinayetlerinin denetimsizliğin neden olduğunu tekrarladı. Aydınlı, 3 Şubat Ankara OSTİM ve İvedik'te, 7 Şubat'ta Antalya'da dolum tesisinde, 11 Şubat'ta Sakarya Hendek'te maytap fabrikasında, 14 Şubat'ta Kütahya da bir LPG yüklü tankerde, 6 ve 10 Şubat'ta Maraş'ta madende, 15 Şubat'ta İstanbul Bayrampaşa'da plastik oyuncak imalathanesinde ve ardından dün Batman'da TPAO'ya ait bir tüp dolum tesisinde iş kazaları meydana geldiğini hatırlattı. Yaşanan patlamalarda oda üyesi Dilek Gürer'in de aralarında olduğu 28 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Aydınlı, 9 madencinin bedenlerinin ise hala toprak altında olduğunu söyledi.

'Meslek örgütleri ve sendikalar sürece dahil edilsin'

Aydınlı, son dönemlerde özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve yeterli denetimlerin yapılmamasından kaynaklı iş kazalarının yaşandığına dikkat çekerek, "Mevzuatlarda yapılan değişiklikler yetersiz ve mevcut mevzuatları da geriye götürür niteliktedir" diye konuştu. Çıkarılan yönetmeliklerle mühendislerin projelerde bulunan imza yetkileriyle ilgili yasal boşluklar yaratıldığını ifade eden Aydınlı, bunun yanı sıra TMMOB ve TTB gibi meslek örgütlerinin var olan yetkilerini kısıtlamaya yönelik yasal mevzuat değişiklikleri yapılmaya çalışıldığını, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' konusunda yıllardır birçok tecrübe kazanmış meslek örgütlerinin bu alanlarda söz sahibi olmasının engellenmeye çalışıldığını kaydetti.

'Cinayetlerin nedeni taşeronlaşma'

"Taşeron çalışma anlayışı ve daha fazla kar hırsı iş cinayetlerine neden oluyor" diyen Aydınlı, "Taşeronlaştırma ülkemizde meta ve hizmet üretiminde kamu ve özel sektörde istisna olmaktan çıkarak hakim olmaktadır. Özellikle kamu sektöründe işçi alımları azaltılarak, işin kurum tarafından yapılması yerine kamu kaynaklarının özel çıkarlara peşkeş çekilmesi için taşeron firma aracılığı ile yaptırılması birçok kurumda görülmektedir. Kâr hırsı, ucuz, vasıfsız emek ve ucuz, kalitesiz malzeme kullanmaya neden olmakta, dolayısı ile kârı artırmaya çalışırken kamu güvenliğini ve insan sağlığını tehdit eden bir üretim anlayışı hakim olmaktadır" şeklinde konuştu.

'İhlaller zinciri faciaya beraberinde getirdi'

Aydınlı, faciaların ortak noktalarına ilişkin ise tespitlerini şöyle sıraladı: "İşletme Belgesi olmaması, yapılan işe uygun ruhsat olmaması, bodrum katta ağır ve tehlikeli işler yapılması, acil çıkışı bulunmayan imalathanelerin sağlıksız bir şekilde yan yana olması, iş yerlerine yönelik 'risk analizleri' yapılmaması ve denetlenmemesi, iş yerlerinde çalışma koşullarının işçi sağlığı ve iş güvenliği hükümlerine uygun olmaması, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği ile Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı Madde İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmeliğe aykırı bir biçimde üretim, montaj, nakil ve depolama yapılması, denetime ilişkin birçok kamu kurum ve kuruluşunun denetim görevlerini yerine getirmediğini göstermektedir."
Aydınlı hükümeti, meslek örgütleri ve sendikalarla birlikte ortak bir akıl üreterek, acil tedbirler almaya çağırdı. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.