28. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin teması ‘Körleşme’

28. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin teması ‘Körleşme’

Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl 20-30 Nisan tarihleri arasında izleyicileri ile buluşacak.

Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl 20-30 Nisan tarihleri arasında izleyicileri ile buluşacak. 20 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda beyazperdenin tanınmış isimlerinin de hazır bulunacağı açılış töreni ile başlayacak festival, 30 Nisan’da Şinasi Sahnesinde yapılacak kapanış ve ödül töreni ile son bulacak. Dünya festivallerinin en özel seçkileri, yönetmenlerin kült filmleri, kısa ve belgesel filmlerin son dönem başarılı örnekleri Kızılay Büyülü Fener, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut’de seyirci ile buluşacak.

FESTİVALİN TEMASI: KÖRLEŞME 

Festivalin teması ise körleşme olarak belirlendi. Nedeni ise şöyle açıklandı: “Beyazperdede devasa bir görsel alan sunan film öte yandan nedenleri inşa etmeden, sonuca odaklanabilir de. Görsel alanın yanında filmin sunmadığı görünmeyen alan, görmeyi sınırlarken seyircinin tedirgin bakışına yol açar.

Seyircinin bakış açısı ile kameranın bakış açısı örtüşmediğinde ne olur? Seyirci körleşir. Bunun ötesine geçmenin çaresi nedir? Sinema bizi ne zaman körleştirir? Egemen olan, körleşme aracılığı ile erkini nasıl kurar?”

BELGESEL YARIŞMA FİLMLERİ BELLİ OLDU

Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışmasına başvuran 89 film arasından İrfan Demirkol, Şafak Dikmen, Merve Ayparlar’dan oluşan ön jürinin değerlendirmesi sonucu ön elemeyi geçen 17 film izleyici ile buluşacak!Festival kapsamında, Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılacak gösterimlerde; Nebil Özgentürk, Hakan Karsak, Ali Öz, Zeynep Santıroğlu ve Tuluhan Tekelioğlu’ndan oluşan seçiciler kurulu filmleri izleyici ile birlikte izleyecek. Yönetmenlerinin de katılımları ile gerçekleştirilecek gösterimler sonrası söyleşi imkanı da olacak.

AZİZ NESİN EMEK ÖDÜLÜ İZZET GÜNAY’A 

1964 yılında Antalya Film Festivali’nin en iyi erkek oyuncusu ödülü Ağaçlar Ayakta Ölür filmindeki başarısından ötürü İzzet Günay’ın oldu. Aslında O, 1959 yılında Kırık Plak’la şoför olarak yola çıkmıştı. Sıradan bir şoför olamadığını ise Filinta Osman rolüyle 1963’de kanıtladı. Sıradan olmama onun gerçek yaşamının da değişmez bir özelliğiydi artık. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı 28. Ankara Uluslararası Film Festivali yâr olmanın gereğini yerine getirirken verdiği emek için İzzet Günay’ı “Aziz Nesin Emek” ödülüne layık gördü.

SANAT ÇINARI ÖDÜLÜ AHMET SAY’IN 

Ahmet Say’ın İstanbul’da başlayan Almanya’da piyano eşliğinde sürüp giden yaşamı Bingöl’e uzandığında; türkü, ağıt, masal derlemeleri ve hikayeleri ardı ardına yayımlanmaya başlandı. Ahmet Say kocaman bir evren yaratmıştı genç yaşlarında. Daha sonra bu evren müzik kuram ve uygulama kitapları, Kocakurt romanıyla daha da genişledi. Yazmak yeterli değildi, diğerleri de yazmaya, birlikte olmaya özendirilmeliydi. Cemal Süreya ve gönül birliği içinde olduğu pek çok yazar ve şairle birlikte 1977’de Türkiye Yazıları dergisini çıkarttı. Güneşin savrulduğu yerden gelmemişti ama ötekileştirmenin olmadığı, üretkenliğin, duyarlılığın olduğu evrenler, yaşamlar da olabileceğini müzik eşliğinde bizlere aktardığı için Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı 28. Ankara Uluslararası Film Festivali “Sanat Çınarı” ödülünün Değerli Yazar Ahmet Say’a verilmesini kararlaştırıldı.

OYUNCULAR SENDİKASINA KİTLE İLETİŞİM ÖDÜLÜ

Oyuncu ve yapımcı arasındaki ilişkiyi kurumsallaştıran Oyuncular Sendikası 2011 yılında daha önceki girişimlerin, çabaların bir sonucu olarak doğdu. Oyuncular bir araya gelerek bir platform oluşturmuşlardı. 2010 yılında gerçekleştirilen büyük buluşmanın ardından kurulan sendika tiyatro, sinema, seslendirme, televizyon, dans ve opera alanlarında emek veren oyuncuların çalışma koşullarını iyileştirme, sorunlarını çözme ve bu sorunlara çözüm yolları bulmak için toplantı, panel, seminer türü etkinlikler düzenleyerek duyurmayı amaç edinmişti. Ayrıca, Oyuncular Sendikası  “Bu Sette Çocuk Var” adlı kampanyasıyla çocuk emeğinin sömürülmesine dair sendikal mücadele vererek  konunun hassasiyeti hakkında farkındalık yaratmıştır. Tüm bu çabaları ve çalışmalarından ötürü Oyuncular Sendikası, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı 28. Uluslararası Ankara Film Festivali Kitle İletişim Ödülüne layık bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.