26 yıldır kayıp olan Bahçeci’nin akıbeti soruldu

26 yıldır kayıp olan Bahçeci’nin akıbeti soruldu

26 yıldır kayıp olan üniversite öğrencisi İsmail Bahçeci’nin akıbetini soran Cumartesi Anneleri, mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Cumartesi Anneleri, 822’nci haftasına ulaşan “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini salgın nedeniyle bu hafta yine online gerçekleştirdi. Eylemde 24 Aralık 1994’te gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu öğrencisi ve Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu.

‘ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Kayıp İsmail Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci, yaptığı konuşmada İsmail’in gözaltına alındığı haberini kendilerine gelen bir telefonla öğrendiklerini dile getirdi.

Bunun üzerine emniyette gittiklerinde İsmail’in gözaltında olduğunun kabul edilmediğini söyleyen Bahçeci, o günden beri kardeşinin akıbeti hakkında hiçbir şekilde bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade etti. Bahçeci, akıbeti hakkında bilgi sahibi olana kadar kardeşini aramaktan vazgeçmediklerini söyledi.

Cumartesi İnsanları’ndan Esra Ersan ise, 26 yıldır tüm yasal yollara başvurulduğu halde akıbeti bilinmeyen İsmail Bahçeci için adalet istediklerini dile getirdi.

‘GÖZALTINA ALINDI İŞKENCE EDİLDİ’

24 Aralık 1994 tarihinde Bahçeci ailesini telefonla arayan ve kendisini İsmail’in arkadaşı olarak tanıtan bir kişinin, “Oğlunuz gözaltında, ona sahip çıkın” dediğini anlatan Ersan, “Baba Şehmus Bahçeci, hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğüne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Ancak İsmail’in gözaltına alındığı inkâr edildi. Aynı günlerde polis, kardeşinin İsmail’e telefon numarasını verdiği V.D.’in işyerine baskın düzenledi. V.D., baskın sırasında işyerinde olmadığı için V. D.'nin ağabeyi gözaltına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şubesine götürüldü. Şubede kendisine kardeşinin telefon numarasının yakalanan bir ‘örgüt mensubunun’ üzerinde çıktığı söylendi. 1995 Ocak ayında Ankara’da gözaltına alınan bir kişi, sorguda kendisine: ‘Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz’ denildiğini kamuoyuna duyurdu. Ayrıca 24 Aralık 1994 tarihinden sonra Bahçeci Ailesi’nin evine bir daha hiç polis baskını yapılmadı” diye belirtti.

DOSYASI SORUŞTURULMADAN KAPANDI

Bahçeci’nin arkadaşlarının, İnsan Hakları Derneği ve Uluslararası Af Örgütü aracılığı düzenledikleri kampanyalarla konuyu ülke ve dünya kamuoyuna taşıdıklarını hatırlatan Ersan, sonrasında yaşananları şöyle dile getirdi: “Ailenin emniyet, savcılık ve hükümet nezdinde yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Gözaltı işlemini reddeden devlet yetkilileri, İsmail Bahçeci’nin hayatını korumaya yönelik önlemleri almadı. Yargı makamları olayla ilgili delilleri toplamadan, tanıkları dinlemeden ve etkili soruşturma yapmadan dosyayı kapattı.”

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

İktidar ve yargı makamlarına seslenen Ersan, İsmail Bahçeci’nin akıbetini, bedeninin bulunduğu yeri ve bu insanlığa karşı suçun tüm sorumlularını açığa çıkarma görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu. Ersan, sözlerini kaç yıl geçerse geçsin kayıplarını aramaktan vazgeçmeyecekleri söyleyerek noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.