2. İstanbul Kürt Filmleri Festivali başladı

2. İstanbul Kürt Filmleri Festivali başladı

Açılış gecesinde Amasi Martirosyan'ın 1933 yılında çektiği "Kurdên Êzidî" filmi gösterildi. Etkinlikte Koma Aryen de bir konser verdi.

Mezopotamya Sinema tarafından düzenlenen İstanbul Kürt Filmleri Festivali'nin ikincisi, dün akşam (24 Mart) Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle başladı. 

29 Mart tarihine kadar toplam 27 filmin gösterileceği festivalin açılış gecesine seyircilerin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Cengiz Çiçek ve Esengül Demir ile HDP İstanbul Eş Genel Başkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü'nün yanı sıra Barış Anneleri de katılımcılar arasındaydı.

Geceye ayrıca filmleri festivalde gösterilecek yönetmenlerden de katılanlar oldu. 2022 Newroz kutlamalarına Kürt ulusal kiyafeti giyenlerin polislerce alanlara alınmamasını protesto etmek için, Mezopotamya Sinema, Mezopotamya Kültür Merkezi ve kimi katılımcılar Kürt ulusal kiyafetlerini giyerek festivale katıldı. 

Festivalin açılış etkinliği Koma Aryen'in söylediği Kürtçe ve Ermenice şarkılar ile başladı. Ardından da Amasi Martirosyan'ın 1933 yılında Sovyetler döneminde çektiği "Kurdên Êzidî" (Êzidî Kürtler) filmi gösterildi. Sessiz sinema tekniği ile çekilen film boyunca Koma Aryen üyeleri de enstrümanlarıyla filme eşlik etti. Filmde, Sovyet yönetimi öncesi ve sonrası Êzidî toplumunun hayatından kesitler sunuluyor. 

Festivalin filmleri Beyoğlu Sinemajestic'te gösterilecek olup, festival programı kapsamında 28 Mart günü de sinemacıların katılımıyla "Kürt Sineması Forumu" düzenlenecek. Festival 29 Mart günü Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde gösterilecek olan "Namo" filme ile son bulacak. 

Festival biletleri mobilet'in internet sitesi üzerinden satışa sunuldu.

672.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.