15 Yıl Önceki İşkenceye Mahkumiyet

15 Yıl Önceki İşkenceye Mahkumiyet

Gözaltında işkence gören ve avukatı olmadan zorla ifadesi alınan Yüksel Yiğitdoğan’ın AİHM başvurusu sonuçlandı. Türkiye, AİHS’nin “kötü muamele ve işkence yasağı” ile adil yargılanma hakkını ihlalden mahkum oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 yıl önce gözaltında kötü muamele ve işkence gördüğü iddiasıyla başvuran Yüksel Yiğitdoğan’ın davasıyla ilgili bugün karar verdi.

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesindeki, “kötü muamele ve işkence” yasağını etkin soruşturma yapmayarak ihlalden ve “adil yargılanma hakkını” düzenleyen 6/1. maddesini ihlalden mahkum oldu.

AİHM, Yiğitdoğan’a 16 bin Euro manevi tazminat, 2 bin Euro da mahkeme masraflarının ödenmesine karar verdi.

Gözaltında avukatsız ifade

Yasadışı örgüt üyeliği ve silahlı eylem yaptığı gerekçesiyle 2008’deki kararla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen 46 yaşındaki Yiğitdoğan, şimdi Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde.

Yiğitdoğan 25 Temmuz 1999’da İzmir’de, Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Polis tutanağında da “zor kullanarak” gözaltına alındığı yazıldı.

Aynı gün ve ertesi gün götürüldüğü İzmir Atatürk Hastanesi’nde verilen raporda, vücuduna fiziki şiddet izi olmadığı yazdı. Yiğitdoğan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. AİHM kararında, Yiğitdoğan’ın burada kötü muamele ve işkence gördüğünü söylediği yer aldı.

27 Temmuz 1999’da İstanbul’a gönderilen Yiğitdoğan, dört gün gözaltında kaldıktan sonra, savcılık, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nden üç gün daha ek gözaltı süresi aldı. İfadesi, avukat yokluğunda alındı.

1 Ağustos 1999’da Haseki Hastanesi’nde muayene oldu, rapora göre, sadece sağ dirseğinde küçük bir yaralanma vardı.

Savcılıktaki ifadesinde de, Emniyet ifadesinin işkence altında alındığını söyledi.

Yiğitdoğan, yedi gün kaldığı gözaltındayken dövüldüğünü, Filistin askısına asıldığını, hortumla üzerine soğuk su tutulduğunu, elektrik işkencesi ve cinsel tacize maruz kaldığını söyledi.

İşkenceyle ilgili yaptığı suç duyuruları ve şikayetler takipsizlikle sonuçlanınca AİHM’e başvurdu.

AİHM, davayla ilgili kararını bugün açıkladı. Mahkeme, kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili etkin soruşturma yapılmadığına karar verdi.

Ayrıca, AİHS’in 6/1. maddesi uyarınca, Yiğitdoğan’a gözaltı sırasında yasal yardım sağlanmayarak adil yargılanma hakkının da ihlal edildiğine karar verdi.

Türkiye, Yiğitdoğan’a 16 bin Euro manevi tazminat, 2 bin Euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.