15 barodan açıklama: AYM'nin HDP kararı ihsası rey niteliğindedir

15 barodan açıklama: AYM'nin HDP kararı ihsası rey niteliğindedir

15 baro, AYM'nin, HDP'nin hesaplarına tedbiren bloke konulması kararına ilişkin açıklama yaptı: “Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa’nın 69. maddesine göre nihai nitelikte bir kararı tedbir adı altında vermesi, ihsas-ı rey niteliğindedir."

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları, Anayasa Mahkemesi’nin Halkların Demokratik Partisi (HDP) “banka hesabına tedbiren bloke konulması” kararına ilişkin ortak açıklama yaptı.

15 barodan yapılan yazılı açıklamada, “AYM kararının hukuka aykırı olduğu” belirtildi ve şöyle denildi:

“Kapatma davası devam ederken mahkemeyi etkileme faaliyeti olarak değerlendirilebilecek ‘hazine yardımının kesilmesi" talepleri politik aktörler tarafından sıklıkla dile getirilmişti.

“Bu karar birçok yönüyle Anayasaya ve yasalara aykırılık barındırıyor. Öncelikle Anayasanın 69. maddesi bir siyasi parti aleyhine kapatma davası açılmışsa, Anayasa Mahkemesi'nin nihai olarak partinin kapatılmasına karar verebileceği gibi alternatif olarak hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesine karar verebilir.

“Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa’nın 69. maddesine göre nihai nitelikte bir kararı tedbir adı altında vermesi, ihsas-ı rey niteliğinde olup, açıkça Anayasa’nın amir hükmüne aykırıdır.

"Demokratik siyasete müdahale"

“Bununla beraber Anayasa’nın 149. maddesindeki düzenlemeye göre; siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çoğunluğu şartı karşısında tedbire ilişkin mahkeme kararının salt çoğunlukla alınmış olması kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

"Anayasanın emredici hükümleri incelendiğinde mahkemenin vermiş olduğu kararın nitelikli çoğunluk içermediği anayasal ve yasal açıdan sakat olduğu tartışmasızdır.

"Ülkemizin seçim atmosferine girdiği bir dönemde Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararın aynı zamanda yüksek mahkemenin seçimlere ve demokratik siyasete müdahalesi olarak değerlendirilme riski ve potansiyeli tasididi görülüyor."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.