113 yılda 67 gazeteci öldürüldü | 6 Nisan öldürülen gazeteciler günü

113 yılda 67 gazeteci öldürüldü | 6 Nisan öldürülen gazeteciler günü

Kocaeli'de yaptığı haberler nedeniyle öldürülen Güngör Arslan'ın fotoğrafı 67. gazeteci olarak TGC Basın Müzesi Öldürülen Gazeteciler Galerisi'ne asıldı.

Bugün 6 Nisan, Öldürülen Gazeteciler Günü.

Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi'nin 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü'nde öldürülmesinden bu yana 113 yıl geçti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de bugün saat 11.00'de, ilk öldürülen gazeteci Hasan Fehmi'yi mezarı başında andı.

Ardından Basın Müzesi'ndeki törende Kocaeli'de yaptığı haberler nedeniyle öldürülen Güngör Arslan'ın fotoğrafı 67. gazeteci olarak saat 11.30'da TGC Basın Müzesi Öldürülen Gazeteciler Galerisi'ne asıldı.

 

Hasan Fehmi'nin toprağa verildiği tarih olan 6 Nisan tarihi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun 1997 yılında aldığı kararla "Şehit Gazeteciler Günü" olarak kabul edildi. 2005'te yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun aldığı kararla günün adı "Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak değiştirildi.

Köprü üzerinde suikast

Hasan Fehmi'nin mezarı başında yapılan törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

"Her 6 Nisan'da olduğu gibi ilk basın şehidimiz Hasan Fehmi ustamızın mezarı başında buluştuk. Değerli meslektaşlarım bildiğiniz gibi II. Abdülhamit'in baskı ve sansürü altında geçen uzun yıllardan sonra 24 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle birlikte bu sansür ve baskılar ortadan kalkmıştır.

"Basın tarihçisi Orhan Koloğlu'nun deyimiyle ülkede 'bir basın patlaması' yaşanmıştır. O güne dek sadece dört beş gazetenin yayımlandığı ülkede, artık çok sayıda gazete ve dergi yayınlanmaya başlamıştır. Ayrıca, karikatür mecmuaları yayınlanmış, yabancı dillerden çeviri kitaplar da yurda gelmeye başlamıştı. Parlamentonun da açılmasıyla görece bir özgürlük havası dört bir yanı sarmıştı. Ne yazık ki bu özgürlük havası çok sürmedi. 1909'da Serbesti Gazetesi yazarı ustamız Hasan Fehmi'ye köprü üzerinde bir suikast düzenlenmişti. Suikast sonucu bir askerin tabancasından çıkan kurşunlarla Hasan Fehmi Bey şehit oldu.

Hrant Dink, Metin Göktepe, Çetin Emeç...

"Türkiye Gazeteciler Cemiyeti sonraki dönemlerde de siyasi cinayetlerin artması üzerine Hasan Fehmi'nin öldürüldüğü 6 Nisan'ları öldürülen gazetecilere adadı. Günümüzde Basın Müzemizde Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Turan Dursun, Hrant Dink, Metin Göktepe, Çetin Emeç gibi isimlerin de aralarında olduğu tam 67 gazeteci öldürüldü. Bu cinayetlerin bir kısmının tetikçileri yakalansa da cinayetleri azmettirenler hiçbir zaman ortaya çıkarılamadı. Bugün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına bir kez daha faili meçhul cinayetler konusunu Meclis'e ele alması için çağrıda buluyorum.

"Ustamız Hasan Fehmi'yi ve öldürülen tüm gazetecileri saygıyla, minnetle anıyoruz. Onların mücadelesini bıraktıkları yerden sürdürmeye kararlıyız. Halkın doğru haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkının yeşereceği bir demokrasiye ulaşmak en büyük dileğimiz."

"67. sırada babam var"

Güngör Arslan'ın kızı Nazlıcan Arslan ise konuşmasında şunları söyledi:

"Ne acı ki ülkemizde yılların geçmesiyle öldürülen gazetecilerin sayısı arttı ve 67. sırada babam, Güngör Arslan yer aldı. Basının, düşünceyi ifade etme özgürlüğü olduğundan bahsederken aslında ülkemizde yüzlerce hatta binlerce gazetecinin, tehdit edildiğini, darp edildiğini, hakkı ve hukuku bir rafa kaldırıp yargılandığını, tutuklandığını ve öldürüldüğünü unutuyoruz. Mesela babam, Güngör Arslan gibi. Sizlere bu kısacık sürede onun hakkında ne dersem diyeyim hep eksik kalır, tıpkı bundan sonra hayatımda eksik kalacağı gibi."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.