10 yıl süren, 500 bin kişilik araştırma: Kahve ömrü uzatıyor

10 yıl süren, 500 bin kişilik araştırma: Kahve ömrü uzatıyor

Avrupalı bilim insanlarınca 10 yıllık bir sürede tamamlanan araştırma, düzenli olarak kahve tüketen kişilerin kahve içmeyenlere kıyasla yüzde 12 oranında daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

İngiltere'deki Queen Mary Üniversitesi ve Macaristan'daki Semmelweis Üniversitesi'nden bilim insanlarının 10 yıl boyunca yürüttüğü incelemeler, kahvenin insan ömrünü uzatmada yardımcı olduğunu gösterdi.

Yaklaşık 500 bin kişi üzerinde yapılan incelemelere göre düzenli kahve tüketen kişiler, kahve tüketmeyenlere kıyasla yüzde 12 oranında daha uzun bir ömre sahip oluyor.

Araştırma sonuçları ayrıca, kahve tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ya da felç geçirme olasılığının yaklaşık yüzde 20 daha azolduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, araştırmada belirtilen faydaların yalnızca öğütülmüş kahve için geçerli olduğunu, hazır toz kahvelerin söz konusu faydaları sağlamayacağını belirtti.

Günde üç bardaktan fazla kahve tüketiminin ilave bir fayda getirmediğini kaydeden bilim insanları, kahvede kafeinin yanı sıra kanser, tip 2 diyabet ve bunama riskini azaltmakta etkili mineraller ve antioksidanların bulunduğunu vurguladı.

Ancak kimi uzmanlara göre kahvenin yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarından ölüm riskini arttırma ihtimali de söz konusu. 

Queen Mary Üniversitesi'nden Dr. Steffen Petersen, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede incelemelerin orta düzeyde kahve tüketiminin 'kardiyovasküler olarak zararlı olmadığını ve hatta faydalı olabileceğini' gösterdiğini söyledi.

Daily Mail'e konuşan Petersen, şu ifadeleri kullandı: "Bildiğimiz kadarıyla bu, kahve tüketiminin kalp ve damar sistemi üzerindeki etkilerine odaklanan bugüne kadarki en büyük araştırma.”

Araştırmaya katılanların yüzde 22'si kahve tüketmeyenlerden, yüzde 58'i ise her gün düzenli olarak 1 ila 3 fincan kahve tüketenlerden oluşurken geriye kalanlar günde en az 3 fincan kahve tükettiklerini belirtti. 

Düzenli kahve tüketenlerin diyabete daha az yatkın olduğunu tespit eden bilim insanları, kafeinin iştah kesici olması nedeniyle daha düşük obezite oranlarına neden olmuş olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlar araştırmaya katılan 30 bin kişinin kardiyovasküler MRI sonuçlarını da mercek altına aldı. Buna göre, düzenle kahve içenlerin içmeyenlere oranla daha sağlıklı kalplere sahip olduğu tespit edildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.