10. Arjen Arî Şiir Ödülleri verildi

10. Arjen Arî Şiir Ödülleri verildi

Arjen Arî Şiir Ödülü'nü kazanan Rêzan Diljen ödülünü aldı. Diljen, törenin ardından "Deftera Qatayî" kitabını imzaladı.

 Arjen Arî'nin ailesi ve Sor Yayınları tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen “Arjen Arî Şiir Yarışması”nı kazanan Rêzan Diljen'e ödülü verildi.

Diyarbakır Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine Arjen Arî’nin ailesinin yanı sıra çok sayıda yazar ve şair de katıldı.

Bu yıl düzenlenen yarışmada ödülü “Deftera Qetayî” (Kopuk Defter) isimli dosyasıyla Rêzan Diljen kazanmıştı. Onur Ödülü’ne ise Garo Paylan layık görülmüştü.

Rêzan Diljen’e ödülü Arî’nin kardeşi ve jüri üyesi Necla Arî tarafından verildi. Onur Ödülünü ise Sor Yayınları’ndan Rojhat Turgut, ödül törenine katılamayan Garo Paylan adına temsilen şair Lal Laleş’e takdim etti.

Konuşmaların Kürtçe yapıldığı ödül töreninde ilk olarak kürsüye çıkan Arjen Arî’nin oğlu Behzat Arî, “Hem babamın adının yaşatılması hem de Kürt şiirine yaptıkları katkıdan ve verdikleri çabadan dolayı eski Evrensel Basım Yayın ve şimdiki Sor Yayınları'na teşekkür ederim” dedi.

'ARJEN ARÎ GENÇ KÜRT ŞAİRLER İÇİN ARTIK BİR ÖĞRETMEN'

Sor Yayınları adına konuşan Rojhat Turgut ise Arjen Arî’nin “Bir gün bir şair olarak tanınacağımı hiç düşünmezdim ve esir edilmiş bir halkın şairi olmak zincirinin boynuma asılacağını düşünmezdim” sözlerini hatırlatarak, “Arî, bu sözleri söylediğinde de şüphesiz büyük bir şairdi ancak bugün bu salona bakıldığında bu yarışma ile onun artık sadece bir şair değil genç Kürt şairler için aynı zamanda bir öğretmen olduğunu söyleyebiliriz. On yıldır kaç genç şairin adı bir usta şairin, Arjen Arî’nin adıyla anıldı, sırf bu bile Kürt şiirinin geleceği için büyük bir umut kaynağı” dedi.

Turgut, yine Arjen Arî’nin “Ben bir şair olarak asla kendimi esir edilmiş biri olarak görmedim. Dilimi kullanarak peşinden koştuğum her şiir ile biraz daha özgürleştim ve gerçekte parça parça olan ülkemi her şiirimde daha da birleştirip sonunda tek parça bir ülke haline getirdim” sözlerini referansla, “Arî, Efendîno, Şêrgele ve diğer şiirleriyle sadece parçalanmış bir coğrafyayı değil aynı zamanda bizim parçalanmış ruhlarımızı da birleştirdi” diye konuştu.

Sor Yayınları olarak bu amaçla bu yarışmayı düzenlediklerini belirten Turgut, “Emekleri için Arî ailesine, jüri üyelerine ve yarışmayı yalnız bırakmayan Kürtçe okurlarına teşekkür ederiz” dedi.

'ARJEN ARÎ ONURLA VE GURURLA YAZDI'

Ginko Kitap adına konuşan şair Hakkı Zariç ise Arjen Arî Şiir Yarışması ile şimdiye kadar birçok kıymetli eserin ortaya çıktığına dikkat çekerek, birincilik ödülünü alan Rêzan Diljen’i kutladı.

Arjen Arî’nin Kürtçedeki önemi ve onun yarattığı etkiyi Kürtçe bilmemesine rağmen ilgiyle ve onurla takip ettiğini söyleyen Zariç, “Bir ulusun büyük şairlerinin olması o ulus için büyük bir olanak oluyor. Arjen Arî, onurla ve gururla yazan bir şairdi” ifadesini kullandı.

Jüri adına söz alan şair Lal Laleş ise Arjen Arî ailesini ve Arî’nin yayıncısı olan Evrensel Basım Yayın ile onun mirasını devam ettiren Sor Yayınları'na teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Onların bütün bu yokluk, baskı ve zor koşullar içinde böylesi bir yarışmayı ve yayıncılığı sürdürmeleri gerçekten de büyük bir inanç ve inat örneği. Çabaları önünde saygı ile eğilmek gerek. Arjen Arî şüphesiz bizlerin arkadaşıydı ancak sadece kendi yaşıtlarının değil gençlerin de arkadaşıydı. Onlarla saatlerce oturur, onların dikkatini Kürtçeye, kendi kültürlerine çekmeye çalışırdı. Diline, kültürüne, özgürlük inancına sıkı sıkıya bağlıydı. Ve gençlerle çok iyi anlaşıldı. İşte bu yüzden sevilirdi."

Konuşmaların ardından Kürt Yazarlar Derneği (PEN) Eşbaşkanı Ömer Fidan’ın mesajı okundu. Arjen Arî Şiir Yarışmasını selamlayan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Arjen Arî bir şair değil aynı zamanda Kürtçe ve Kürdistan’ın bir emekçisi ve ulusal bir aydındır. Biz Kürt PEN’i olarak Arjen Arî Şiir Yarışması gibi çalışmaları ilgiyle ve gönül rahatlığıyla izliyoruz. Sesimizi sizin sesinizle birleştireceğiz, çünkü amacımız bir. Başta Arjen Arî ailesi olmak üzere, Sor Yayınları'nı ve etkinliğin bütün emekçilerini, ödül alanları ve ödül verenleri canı gönülden tebrik ederim."

Ödülü kazanan Rêzan Diljen ise konuşmasında, “Celaded Ali Bedirxan’ın kavalı ve Arjen Arî’nin ak sakallı dağları olmasaydı Kürtçe şiir yazmaya başlayamazdım. Onların benim üzerimde emeği büyük. Hem onlara hem de buraya kadar geldiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim” dedi.

Törenin ardından Rêzan Diljen ödül alan ve Sor Yayınları tarafından kitaplaştırılan “Deftera Qetayî” adlı şiir kitabını imzaladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.