1 Eylül mitingine çağrı: Toplumsal barış ve özgür yaşam için

1 Eylül mitingine çağrı: Toplumsal barış ve özgür yaşam için

Yeşil Sol Parti ve HDP, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” şiarıyla gerçekleştireceği mitinge katılım çağrısında bulundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin Maden Mühendisleri Odası'nda açıklama yaptı. Kürtçe ve Türkçe, “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” yazılı pankartın açıldığı açıklamaya Yeşil Sol Parti Amed İl Eş Sözcüleri Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyat Ceylan ve kente bulunan sivil toplum örgütleri katıldı. 

Yeşil Sol Parti Amed İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin, dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik’i anarak, konuşmasına başladı. 

‘SAVAŞ ENDÜSTİRİSİ YIKIM GETİRİYOR’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Şahin konuşmasında şunları söyledi: “Dünyada krize girmiş olan Kapitalist Modernite bu krizden kurtuluşun anahtarını her zaman ki gibi halkların, haklarını gasp ederek, toplumsal barışı ortadan kaldırarak, sermayeye alan açma girişimleri dünya halklarına acı gözyaşı ve belirsizlik olarak geri dönüyor. Özellikle savaş endüstrisinin bütün dünyaya hâkim olması beraberinde insan ve doğa yıkımını getiriyor. Neo-liberal sistemlerin yerel işbirlikçisi ulus devletlerde bu yıkımın en önemli ayağını teşkil ediyor. Dünyanın yeniden dizayn edilmesi ve neo-liberal politikalara alan açıp kalıcılaştırmak için bütün dünya korkunç bir savaşın ve yıkımın içerisine çekildi. Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşenler yeni bir umut için yollara çıkıp yeni bir hayat arayışları trajik manzaralar ortaya çıkardı. Teknelerde topluca ölen insanlar deniz kenarına vurmuş çocuk bedenleri toplum gözünde sıradanlaştırılırken, asıl politikalar gizlendi ve dünya sonu belirsiz bir uçuruma sürüklenmeye başlandı.”

‘TECRİT İLE BARIŞ YOK SAYILDI’

Savaş endüstrisinin bütün dünyaya hakim olduğunun altını çizen Şahin, “Önce hukuk rafa kaldırıldı insan hakları unutturulmaya çalışıldı ve en küçük hak arayışı barış girişimi sert önlemler alınarak, cezalandırılmaya çalışıldı ve çalışılıyorlar. Bizler son 8 yıldır toplumu boğan ve tecrit altında tutan, barış isteklerini yok sayan tutumların en acısını yaşadık. Gün geçmiyor ki bir doğa katliamı ve bu doğa katliamının karşısında duran halka karşı kolluğun şiddetini görülmesin. Cudi, Gabar, Akbelen’de, Kazdağların’da doğa katliamı yapılırken bu doğa katliamına dur diyenlerin şiddete maruz bırakıp sermayeye kol kanat gerenler elbette ki unutulmayacaktır” dedi. 

‘DEMOKRATİK SİYASETİ YAŞAMSALLAŞTIRMALIYIZ’

Ülkenin yarı açık cezaevine döndürüldüğünün altını çizen Şahin, “Hasta tutsaklara ait raporlar olmasına rağmen cezaevinde tutulurken, çıkarılan kısmi aflarda ise taciz tecavüz ve uyuşturucu suçları affedilerek, toplumsal doku tahrip edildi. Ve toplum tecridin en ağırıyla karşı karşıya bırakıldı. Bizler sivil toplum örgütleri siyasi partiler olarak şunu söylüyoruz; Bu savaş ve faşizan politikalardan kurtuluşun anahtarı demokratik siyaseti yaşamsallaştırmaktır. Bu da ancak toplumsal muhalefet ve mücadeleyle olur” şeklinde konuştu. 

MİTİNGE ÇAĞRI

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler özellikle toplumsal barışın sağlanabilmesi için bütün halkların eşit özgür bir yaşama kavuşması gerektiğini belirtiyoruz. Dünyada kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü, sadece bir gün değil, her gün her an özgür bir dünya yaratmak için demokratik alanları otokratik faşizan rejimlerin insafına bırakmamaktır. Bunun için; Bizler 1 Eylül 2023 tarihinde bu şiarla bütün Amed halkı ve bölge halkımızı, Amed İstasyon Meydanı’na bekliyoruz.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.