Çukurca, Biyadir köyündeki bir düğün. 1970'li yıllar... O günün düğünleri şimdiki düğünlerle mukayese edilmeyecek kadar folklorik ve güzeldi. Düğünün bu pozunda hareketli halaydan sonra, düğün bırakılmadan omuz omuza verilir sadece diz ve ayaklar hafifçe hareket ettirilir. "Kîsk"ini eline alıp tütününü sarabilir veya ensesindeki çubuğu (piposuna) çok sert tütününü doldurup tüttürebilirlerdi. Sigara ve tütünden sonra tekrar hareketli govende devam edilirdi.
Hakkari hafızası (5) - Enver Özkahraman arşivi


1970'li yılların başında Çukurca - Bilêcan köyü.

Yüksekova çarşısında bulunan köprüdeki Kumbara. 1970'li yıllar...

Yüksekova Belediye Başkanlığı binası.

Yüksekova'dan genel bir görüntü. 1970'li yıllar.

Yüksekova - Oremar, (Dağlıca) 1970 - Düğüne katılan erkekler.

Çukurca, Biyadır

Çukurca Biyadır'dan. O günlerin iki yakışıklısı.

Kırpımdan önce Sat gölünde yıkanan koyunlar. Yüksekova (Gever)

Oremar - 1980'li yıllar.

Şemdinli'den iki yakışıklıyı tanıyan olur mu? Tekel Binası önünde TUZ kuyruğunda. O yıllar tüm Şemdinlili erkek çocuklarının takkeleri anneleri tarafından ve rengârenk yapılırdı. 1970'li yıllardan 1980'li yılları sonuna kadar Şemdinli'de bir dükkana bir bakkala girip ordan bana iki Kilo tuz ver diyemiyordunuz. Şemdinli ve köylerinde tuz karne ile veriliyordu TEKEL'ce. Ailenin ve hayvanlarının sayısına göre kaymakamlıkça size uygun kiloda tuz belgesi veriliyor siz de bunu Tekel Müdürlüğü'ne götürüyor ve günlerce kuyrukta bekledikten sonra yıllık tuz ihtiyacınızı alabiliyordunuz. Evinizde belgesiz bir kilo tuz bulunması hâlinde ceza evi yolu görünüyordu size. O yıllar yolu olmayan Herki Bêdav, Rubarok, Rizê gibi köylüler katırla gelip 10 günde hatta bazen 15 günde ancak tuzlarını alıp köylerine dönebiliyorlardı.

Her köyün yiğit kadını vardır muhakkak. Erkekler de kim oluyormuş, dedikleri dedikti daima. Anitos (Yoncalık) köyünde Fatıma Mırad da o annelerden biriydi. Soldaki.

Dağlıca (Oremar) yolu. Rubarêşîn (Avaşin) üzerindeki Şehit Selahattin Şimşek köprüsü. 1960'lı yıllarda Milli Eğitim Müfettişi rahmetli Selahattin Şimşek burada katır sırtında Oremar'a giderken azgın sulara kapılır ve hayatını kaybeder. Halk tarafından çok sevilen Şimşek'in ismi Hakkari'deki bir okulda yaşamaktadır.

Hakkari Xezekyan'daki (Bağışlı) bir düğünden.

Hakkari YSE'sinin Atölyesinden - 1970'li yıllar.

Çukurca'da şehirler arası SEVİMLİ otobüs minibüs terminali. Hem de H.K., U.D, S.A, ve P'li çok ortaklı bir simsarlar terminal yazıhanesi - 1980'li yıllar.

Çukurca - Marufan köyünden - 1970'li yıllar. Bakalım bu fotoğraftaki babalarını amcalarını veya kendilerini tanıyan olur mu? Bugüne kadar herkes kendisini tanıdı da nedense Çukurca ve Jirkilerden kendisini tanıyan olmadı.

Anitoslu Ali Kurt ve Marinüslü Ramazan Kurt ile. 1981 yılı ilkbaharı

Hakkari'nin eski kışlarından. 1980'li yıllardan.

Şemdinli Salaran köyünden - 1970'li yıllar.

Hakkari Depin tünelleri ve YSE arabası - 1970'li yıllar

Oremar (Dağlıca) 1980'li yıllar

Çukurca - 1980'li yıllar. Rahmetli Macit Pirozbeyoğlu'nun oğlu Orhan Piruzbeyoğlu'nun düğününden.

Baz köyü düğününden.1980'li yıllar. Fotoğraftaki Evdillayê Dolmez.

Hakkari Halk Eğitim Müdürlüğü kurs öğrencileri / 1981 veya 82.

Hakkari'de Hastahane yokuşundan bir fotoğraf. 1980'li yıllardan.

Çukurca - Serani köyüne daha yol yapılmamıştı. Yüklerini Marufan köyünde indiren Seranililer katırla yüklerini köylerine taşıyorlardı. 1970'li yıllar. Marufan köyündeki Seranililer.

Hakkari kilim desenlerinden Gulhezar - Her ne kadar kilim satıcıların bir kısmı Halitbegî diyorsa da ben bir köylü kadının Halitbregî dediğine şahit olmadım ama Gulhezar diyen yaşlılar çoktu Hakkari ve civarındaki köylerde. Tıpkı son yıllarda bazı kimselerin kilimleri aşiretlere mal ettikleri gibi.

Çukurca Kaşuran köyü, 1980'li yıllar - Geremus veya Elemun

Hakkari yolunda yaşanan bir çığ. Çığa kapılan aracı kurtarma çalışması.

Hakkari, Kehê köyünden. 1980'li güzel günlerden.

Hakkari, 1970'li yıllar.. Xanî'lerin düğününden bir kare.

Şemdinli Herki Bêdav - 1980'li yıllar

Hakkari çarşısındaki sinema afişi ve çocuklar. 1970'li yıllar

Çanaklı (Baz) köyünden bir Nasturi - 1915, Hakkari

Şemdinli - 1970'li yıllar.

Yıl 1973 - Beytüşşebap Hakkari'ye bağlıyken Laleş yaylasından.