Yüksekova'da Nezir Tekçi'nin failleri soruldu

Yüksekova'da Nezir Tekçi'nin failleri soruldu

Yüksekova'da Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları 1995 yılında öldürülen Nezir Tekçi'nin faillerini sordu. Eylemde konuşan Tekçi’nin babası Halit Tekçi, barış çağrısında bulundu.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 92'nci haftada Sanat Sokağı'nda biraraya gelen kayıp yakınları, 1995 tarihinde askerlerce öldürüldüğü belirtilen Nezir Tekçi'nin faillerini sordu, sorumluların adalet önüne çıkarılıp cezalandırılmasını talep etti.

İHD öncülüğünde düzenlenen eyleme HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da destek verdi.

Eylemde ilk olarak konuşan İHD temsilcisi Muhyettin Önal, yaklaşık 30 yıl süren çatışmalarda 50 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini belirterek, “Ama yine de hiçbir sorun çözülmesi. Bundan sonra da 50 bin insan ölse yine sorun çözülmez. Çözüm ancak masada olur, diyalogla olur” dedi.

haberinfotograflari.gif
Önal’ın ardından konuşan HDP’li Abdullah Zeydan ise failli meçhul cinayetlerde sorumluluğu olan herkesin adalet önüne çıkarılması gerektiğini ve bunun için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Bölgede yaşanan çatışmalı sürece de değinen Zeydan, “Eskiden katliamlar gizli yapılırdı şimdi ise açık açık yapılıyor. Kimse kendini kandırmasın, bu saldırılar Kürt halkına yapılıyor. Ama Kürt halkı ölümler ile geri adım atmayacaktır. Zulüm ve haksızlığı kabul etmeyeceğiz” dedi.

'CANSIZ BEDENİNE MAYIN BAĞLADILAR'

Zeydan’ın ardından Tekçi’nin hikayesini babası Halit Tekçi anlattı.

Baba Tekçi, çobanlık yapan 24 yaşındaki oğlunun Nisan 1995 tarihinde, Yukarı Ölçek Mezrası'nda (Yekmala Seri) konakladığı sırada, köye gelen askerler tarafından gözaltına alındığını ve bir daha kendisinden haber alınamadığını söyledi.

Baba Tekçi askerlerin, oğlu Nezir Tekçi’ye PKK kamplarının ve silahlarının yerini göstermesi için baskıda bulunduklarını ama Nezir Tekçi’nin herhangi bir bilgisi olmadığını belirterek, “Nezir bir şey bilmemesine rağmen yüzbaşı Ali Osman Akın tafaından tehdit edildi. Yüzbaşının emriyle Kürt askerlece öldürülmesi istendi. Bunu yapacak askerler çıkmayınca Nezir’i öldürmeye gönüllü olan Teğmen Kemal 2 el ateş ederek Nezir’i öldürdü. Yüzbaşı Akın’ın emri ile Nezir’in cansız bedenine mayın bağlandı ve o mayın patlatıldı. Teğmen Kemal, Nezir'in gövdesinden kopmuş başını saçlarından tutarak görevli askerlere gösterdi. Daha sonra kopmuş kafayla fotoğraf çektirdiği belirtildi” ifadelerini kullandı.

"ASKER VE POLİS ANNE BABALARINA SESLENİYORUM..."

Kürtlerin öldürülerek bitirilemeyeceğini belirten Baba Tekçi, “Asker ve polis anne babalarına sesleniyorum. Elinizi elimize uzatın, bu savaşı bitirelim. Sizin bir çocuğunuz var. Bu sorun savaşla çözülmez” diyerek barış çağrısında bulundu.

Kayıp yakınlarının eylemi 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.