Tatlıcılar, bu bayramda umduklarını bulamadı

Yüksekova'da tatlı ve pastane işletmeleri, ekonomik krizden dolayı Ramazan Bayramı'nda yaşanan satışlardaki düşüşe dikkat çekti.

Yüksekova'nın gündemini meşgul eden alım gücü yetersizliği, her sene olduğu gibi bu sene de konuşulmaya devam ediyor. Her yıl derinleşen ekonomik sıkıntılar, vatandaş ve esnafın belini bükme eğilimini sürdürürken, bu bayram da durumun bir göstergesi oldu. Ramazan Bayramı alışverişine çıkan Yüksekovalılar, eli boş bir şekilde eve dönüyor. İlçede, bayram öncesi yoğunluk hakim olsa da bu yoğunluk, kuru kalabalığın ötesine geçemiyor. Bayram öncesi Yüksekova çarşısı insanlarla dolup taşarken; ayakkabı, giyim, çikolata, şekerleme, kuruyemiş ve özellikle tatlı sektöründe ziyaretler yaşanmasına rağmen, vatandaş dükkandan eli boş çıkıyor. Tatlıcılar, her sene bir öncekini aratır hale geldiğini dile getiriyor.

whatsapp-image-2024-04-09-at-17-21-05.jpeg

"Çarşı dolup taşıyor ama bu sadece kuru bir kalabalık"

Yüksekova'da Naz-Peri Pastanesi'nin sahibi Süleyman Altan, Kürtçe yaptığı konuşmada, ekonomik krizden dolayı Ramazan Bayramı'nda satış yapamadığını ifade ederek, "İnsanlar mağdur, işsizlikle birlikte ekonomik kriz biz esnafla birlikte vatandaşın da belini büküyor. Şu anda çarşı dolup taşıyor ama bu sadece kuru bir kalabalık" dedi.

Kendileri dışındaki esnafların da satış yapamadığını belirten Altan, "Geçen seneye oranla satışlar çok kötü, ürünlerimizin çoğu elimizde kaldı. Bu Ramazan Bayramı, vatandaşın gönlünce alıp yiyeceği veya alıp giyeceği bir bayram olmadı. Bu pastaneyi kardeşlerimle birlikte açtık ve ürünleri de kendimiz yapıyoruz. Ama gelirler giderlerimizi karşılamıyor. Esnaf bu durumdan zarar görüyor, birçok işletme ayakta duramayacak hale geldi. Keşke, bu ekonomik kriz bitse de insanların yüzü gülse" dedi.

whatsapp-image-2024-04-09-at-17-21-06.jpeg

"Ekonominin etkisiyle satışlar önemli ölçüde azaldı"

Ekonomik krizin her alanda baş gösterdiğini dile getiren Palazoğlu Baklavaları'nın genç işletmecisi Enes Göksal ise, "Ben bir esnaf olarak önceki yıllara göre ekonominin etkisiyle satışların önemli ölçüde azaldığını düşünenlerdenim. Diğer tüm esnaf kardeşlerim de bu duruma hemfikirdir" dedi.

Göksal, piyasada önemli ölçüde düşüş yaşanması nedeniyle esnafların çok zorlandığını ifade ederek, "Özellikle bizi zorlayan etken fahiş kira artışı. Buradan mülk sahiplerine sesleniyorum, bu kira artışlarına artık dur demeliyiz, çünkü; yanlış anlaşılmak istemem ama insan gözünün doymaması gibi bir durum var. Rahat edebilmemiz için insanların gözünün doyması gerek. Herkes kendine yeteri kadar alırsa hiçbir sorun çıkmayacağını düşünmüyorum. Umarım ülkemiz adına, biz esnaflar adına ilerde hayırlısı neyse o olur. Ben her şeyin düzeleceğine inanıyorum" dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum