Avrupa'nın geçen yılki doğal gaz üretimi azaldı

Avrupa'nın geçen yılki doğal gaz üretimi azaldı

Avrupa'nın doğal gaz üretimi, sahalarda süren bakım çalışmaları nedeniyle geçen yıl 19 milyar metreküp düşüşle 214 milyar metreküpe geriledi.

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) 2024 yılı doğal gaz raporuna göre, küresel doğal gaz üretimi geçen yıl önceki yıla göre yüzde 0,8 artarak 4,08 trilyon metreküpe ulaştı. Ancak, bölgesel olarak incelendiğinde Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik'te doğal gaz üretiminde artış gözlenirken, Avrasya ve Avrupa'da düşüş yaşandı.

Avrupa'da doğal gaz üretimi, sahalarda süren bakım çalışmaları nedeniyle geçen yıl önceki yıla göre yüzde 8,2 oranında düşüşle 214 milyar metreküpe geriledi. Bu düşüşte, Norveç, Hollanda ve Birleşik Krallık gibi ana üreticilerde yaşanan düşüş etkili oldu. Norveç'in gaz üretimi önceki yıla göre yüzde 5,3 azalarak 126 milyar metreküp seviyesinde kaldı.

Türkiye'nin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda başladığı gaz üretimi, yerli gaz arzını artırma ve enerji güvenliğini sağlama yönünde önemli bir adım olarak değerlendirildi. Türkiye'nin Sakarya sahasından gaz üretiminin başlaması, enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltma hedefine katkı sağladı. Ayrıca, Romanya'nın Karadeniz'de gaz sahaları geliştirmeye yönelik stratejik planları da raporda vurgulandı.

Raporda ayrıca, Avrupa'daki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatındaki düşüşe ve Türkiye'nin LNG ithalatındaki azalmaya da değinildi. Türkiye'nin daha yüksek gaz üretimi ve daha düşük tüketim nedeniyle LNG ithalatında azalma yaşandığı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Sakarya Gaz Sahası'nda doğal gaz üretiminin artırılması için çalışmalar devam ediyor ve günlük doğal gaz üretiminin 5 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Bu sahada yapılan yeni keşiflerin rezervi artırabileceği ifade edildi. Şu anda, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 4 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.